Borlänge kommuns logotyp

Att göra ett yrkesval

Om du vill göra ett yrkesval vet vi att det finns väldigt många yrken att välja på och många som man dessutom aldrig har hört talas om. Här följer några tips på vad du kan ta hjälp av för att få fram en lista med intressanta yrken för dig.

Behöver du sedan hjälp att bolla vidare kring de yrken du hittat och hur man kan utbilda sig till dessa, är du välkommen att boka ett vägledningssamtal med en studie- och karriärvägledare på Vägledningscentrum.

  1. Om du vill få tips på branscher och yrken som kan passa dig genom tester kan du göra Arbetsförmedlingens intressetest Länk till annan webbplats. och/eller SACO:s personlighetstest Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
  2. Du kan använda dig av Arbetsförmedlingens sida "Hitta yrken". Välj de yrkesområden som tilltalar dig och några intressanta yrken från dessa. I informationen om vissa yrken finns även korta yrkesfilmer att titta på. Välj gärna även en eller flera yrkesområden/yrken som du inte vet så mycket om men som du ändå känner dig lite nyfiken på. Yrkeskategorier Arbetsförmedlingen Länk till annan webbplats.
  3. Använd Platsbanken på Arbetsförmedlingens hemsida. Se vilka tjänster som ligger ute och vad som skulle kunna locka dig. Läs om arbetsuppgifterna och vilken utbildning de kräver. Platsbanken Arbetsförmedlingen Länk till annan webbplats.
  4. Hittar du några yrken som du skulle vilja fördjupa dig i ytterligare kan du kontakta någon yrkesverksam och be om att få komma på studiebesök och/eller göra en intervju om deras yrke och arbetsvardag.
  5. Du kan också få mer information om arbetsvillkoren för ett yrke genom att kontakta en branschorganisation . Dessa hittar du också under Yrkeskategorier Arbetsförmedlingen. Länk till annan webbplats.

Om du på egen hand vill försöka få ner din yrkeslista till ett fåtal yrken eller till och med ett yrke kan du

  • skriva plus och minus på alla yrken och sedan jämföra alternativen med varandra. Ta sedan bort de som känns mest negativa och se vilka som blir kvar.
  • strunta i plus och minus och bara gå på ren känsla. Använd uteslutningsmetoden och välj bort de som helt enkelt känns lite mindre intressanta.
  • försöka måla upp en bild i huvudet hur en arbetsdag skulle kunna se ut i de olika yrkena (kanske med hjälp av yrkesfilmer från Youtube?) och känna efter vilka alternativ som väcker mest nyfikenhet och glädje.
  • betygsätta dina yrken från 1 till 5, där 1 är lite intressant och 5 är mycket intressant.

Om du vill göra en kartläggning av dina kompetenser, erfarenheter, intressen och drömmar – använd gärna Arbetsförmedlingens "Mitt jobb-jag" eller "Kartlägg dina kompetenser.

Mitt jobb-jag Länk till annan webbplats.

Kartlägg dina kompetenser Länk till annan webbplats.

  • Ingen giltig användare vald.