Borlänge kommuns logotyp

Vuxenutbildning och vägledning

Kombinera dina svenskastudier med en yrkesutbildning

Du som har betyg i sfi C eller är på grundskolenivå i svenska kan kombinera dina svenskastudier med en yrkesutbildning. De yrkesutbildningar som just nu finns att välja mellan är murare, svetsare, träarbetare/snickare och vårdbiträde.

Kombinationen av svenska och yrkeskunskaper ökar dina möjligheter att komma ut i arbete. Det är inte ovanligt att man får jobb direkt efter avslutad utbildning. Viktigt är att du engagerar dig i studierna och gärna hittar egna sätt för att utveckla din svenska.

Kombinationsutbildningar

Vuxenutbildningen har flera olika yrkesutbildningar som du kan kombinera med studier i svenska:

Informationsblad om våra yrkesutbildningarPDF

Vad krävs?

För att kunna välja den här utbildningsformen ska du ha godkänt i svenska för invandrare (sfi) C eller är på grundskolenivå i svenska som andraspråk (SVA) eller svenska (SVE). Om du inte har något betyg kan du göra ett nivåtest hos oss.

Anmälan till nivåtest

Får jag jobb efter utbildningen?

Vi kan aldrig lova att du får ett jobb efter avslutad utbildning. Däremot är dina möjligheter goda, eftersom våra yrkesutbildningar är anpassade till behoven på arbetsmarknaden. Du kan själv påverka dina möjligheter genom att lägga tid och energi på dina svenskastudier och vara engagerad i utbildningen och den arbetspraktik som ingår.

Kontakta oss gärna om du har frågor
Vägledningscentrum
0243-740 00
kommun@borlange.se

"Träffa folk för att lära dig svenska"

Bild på Raad Azzam, kom till Sverige 2014

”Det viktigaste av allt tycker jag är att lära sig det svenska språket och grammatiken. Att studera SFI är bra, men det räcker inte bara med det. Vi behöver umgås med svenskar för att lära oss språket. Jobba, gå till gymmet, krogen eller anmäl dig till någon kurs - vad som helst, bara du träffar folk. Det är så klart svårt i början och man är rädd för att säga fel, men våga, så märker du att folk förstår och gärna hjälper till!
Och så en sak till. För att få de bästa möjligheterna, anpassa dig till det svenska samhället. Var uppmärksam på hur andra beter sig, ta efter. Passa tider på arbetsplatsen och lär dig hur det fungerar.”

/Raad Azzam, från Syrien, kom till Sverige 2014

  • Ingen giltig användare vald.