Plan- och markkontoret
0243-740 00
Dela sidan på sociala medier

Gyllbergen

Gyllbergen är Borlänges största naturreservat. Med sin vackra natur och sitt snösäkra läge, nära 500 meter över havet, lockar reservatet till sig många längdskidåkare. Här är platsen där du hittar tystnaden och, om du har tur, lospår i snön.

Vid Gylle fäbod står tallar som är 250 år gamla. Tidigare fanns grov timmerskog ända upp på Gyllbergets högsta höjer, men i mitten av 1800-talet kalhöggs området och höjdläget på nästan 500 meter över havet har gjort att ny skog har haft svår att växa upp. Idag liknar naturen med sina förkrympa björkar istället lågfjällsterräng, till lycka för alla skidåkare som erbjuds 70 km preparerade leder. Även sommartid är Gyllbergen värt ett besök. En speciell sevärdhet i reservatet är förkastningen Dragbergsgatan, väster om Dragsjön. Det är en cirka 400 meter lång, 10 meter bred och 10 meter djup klyfta i berget. 

På grund av den höga höjden och det tunna jordlagret är floran fattig, men tolta och kambräken är två lite ovanligare kärlväxter. Eftersom nederbörden är stor i Gyllbergen finns det gott om myrar där arter som trådtåg, knappsäv, dystarr och tranbär växer. Trana, grönbena, kungsörn och hökugglor har observerats. Lo, björn och varg vistas ibland i området.

Vid Gylle fäbod, Prästbodarna, Dragberget och vid sjön Gomen finns raststugor som är öppna året om. Det finns även vindskydd utplacerade på olika platser i området. Reservatet förvaltas av Länsstyrelsen.

Fakta om Gyllbergen

Bildades: 1982 (2007)

Storlek: 1700 ha

Läge: Reservatet ligger några mil sydväst om Borlänge, mot Idkerberget.

Serviceinformation: Rastplats, vandringsled, skidspår, torrdass, värmestuga.

Avstängd väg till parkering vi Gyllebergens naturreservat

Det går inte att nå parkeringsplatsen vid Bergslagsplan om man färdas via väg 640 och sedan vidare på Spånsanvägen från Laxsjön mot Stora Spånsan. Vägen är avbommad (ca 6 km från Bergslagsplan) på grund av vindkraftsbygge.  

Välj istället vägen från Laxsjön runt Gammelgårdssjön och vidare uppåt för att nå vändplats varifrån du kan vandra vidare och nå Bergslagsplan.

 

Information uppdaterad 2019-07-02 

Karta

Sidan senast uppdaterad