Borlänge kommuns logotyp

Borlänge växer

Visionsbild av ridanläggningen 

Visionsbild ridhus Borlänge. Illustration: FOJAB ARKITEKTER

Ny ridanläggning

Nu står det klart att en ny ridanläggning kommer byggas i Borlänge. Byggstart är våren 2023 och projektet beräknas vara färdigt sommaren 2024.

Planerna att bygga en ridanläggning i Borlänge har funnits länge, men nu är väntan över för de berörda föreningarna; Borlänge ridklubb, Borlänge ryttarsällskap och Rommeheds stallklubb. Det står nu klart att en ny ridanläggning kommer byggas. Anläggningen kommer bli ett lyft för ridsporten i Borlänge när såväl ridskoleverksamheten och privat träning kan ske på ett och samma ställe.

Den nya ridanläggningen kommer att byggas i anslutning till Romme travbana strax utanför Borlänge. Anläggningen som byggs med trästomme kommer få två ridhallar och ett stall med plats för 30 hästar. Utanför byggnaderna blir det stora rasthagar och en ridbana. Hela anläggningen är planerad för att fullt ut möta behoven hos dem som ska använda den. Detta innebär även ett nära samarbete med de berörda föreningarna under hela resans gång, just för att få en så bra anläggning som möjligt för dem.

Kommunen kommer bygga ridanläggningen i partnering med Byggpartner.

Aktuellt just nu

Stall och Ridhus 1

I stallet är vajerstyrningen till ventilationslösningen i boxarna färdiga.
Inredningen, så som tränshängare, täckeshängare och sadelhängare sitter nu på vägg, redo att fyllas på med grejer. Toaletterna har fått sin beslagning och inredning.
Ridhus 1
Läktaren har nu fått sin kröning i form av ett svart räcke som ringar in den på ett snyggt sätt. Sanden som utgör det slutliga ridunderlaget ligger nu inne och väntar på att läggas ut.
I domartornet ligger nu mattan på golvet, trappen är monterad samt bänkarna utefter de stora glasen som vetter åt den stora uteridbanan och på motsvarande sida, in mot manegen i det stora ridhuset.
I den så kallade demoplatsen har vi nu byggt rampen som ska underlätta på och avstigning på hästen

Ridhus 2

Även i ridhus 2 har vi fått in materialet till det slutliga ridunderlaget, som sedan läggs ut. Utläggningen sker med laserstyrd precision för att ge ett så fint slutresultat som möjligt.

Framåt

Mark fortsätter med de sista fraktionerna till körbanorna runt om på anläggningen, samt bygger upp underlaget till den framtida grushagen. Grävning och förberedelser för gjutning pågår där gödselplattan ska vara.
En låg träsarg är uppbyggd runt den stora ridbanan för att behålla materialen på rätt ställe. Innanför sargen kommer vi nu att schakta ut högar med det slutliga ytmaterialet.Provningar av alla system gällande passage, el och rör/ vatten är i full gång så att allting verkar schysst. Det är
många komponenter som ska klaffa ihop för att ridanläggningen ska fungera på ett bra sätt.

Nyhetsbrev maj Pdf, 3.9 MB, öppnas i nytt fönster.

Projekt Ridhus

Här syns de stora bågarna i limträ som bär taket.

Byggandet av ridhus

Ljusinsläppen från taket fungerar mycket effektivt och helheten känns ljus och luftig.

Visionsbild ridhus Borlänge. Illustration: FOJAB ARKITEKTER

Det första spadtaget är gjort!

Människor som gräver i en grushög.

Onsdag den 31 augusti togs det förstaspadtaget av vad som ska bli Borlänges nya ridcenter. Spadtagen togs av bland andra Jan Bohman (S), Mashla Omar (S), Eva Bjurling ordförande i Borlänge ridklubb och Amelie Lindberg från Rommeheds stallklubb.

På plats var även några av ridklubbarnas ridskoleelever tillsammans med hästarna Delicato och Ulax.