Borlänge kommun
Borlänge ska ta fram en ny kommuntäckande översiktsplan. Planen ska visa hur mark, vatten och den byggda miljön ska användas, bevaras och utvecklas på längre sikt. Här berättar vi om arbetet som inleds med en tidig dialog.
Vilken är din favoritplats? På vilka platser vill du se nya bostäder, företag och service? Vilka platser är viktiga för din fritid och finns det platser där du känner dig otrygg?
Fram till den 31 oktober bjuder vi in till en så kallad tidig dialog. Där har du möjlighet att ge oss dina synpunkter med hjälp av en digital karta. I kartan kan du markera ut platser och berätta vad du tycker ska bevaras eller utvecklas.
Privatpersoner: Lämna dina förslag med hjälp av digitala kartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Organisationer: Lämna organisationens förslag med hjälp av digitala kartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Det går att översätta texten i kartan till engelska, arabiska, somaliska och kurmanji.
Om du behöver hjälp att fylla i kartan är du välkommen till vårt servicecenter, där vi gärna hjälper dig att delta. Servicecenter finns i stadshuset, Röda vägen 50.
På Borlänge bibliotek kan du låna dator för att fylla i kartan.
Parallellt med den tidiga dialogen sker ett antal riktade dialogmöten. På mötena berättar vi vad en översiktsplan är och hur den tidiga dialogen går till. Det blir en chans för deltagarna att mingla, träffa representanter från kommunstyrelsen och lämna synpunkter i det digitala verktyget.
Så här ser planen ut för våra riktade dialogmöten:
Efter dialogperioden i oktober summeras synpunkterna som kommit in. Vilka av förslagen som tas vidare och hur de ska arbetas in i planförslaget presenteras på en övergripande nivå.
Den tidiga dialogen är det första steget där du som medborgare har möjlighet att påverka. Nästa tillfälle är vid samrådet. Här kan du läsa mer om processens olika skeden:
I en översiktsplan berättar kommunen hur man vill att mark, vatten och den existerande bebyggelsen ska användas, bevaras och utvecklas på längre sikt. Översiktsplanen bygger på visioner och gemensamma strategier för utveckling och är ett av kommunens viktigaste planeringsverktyg. Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen.
Gällande översiktsplaner för Borlänge kommun Länk till annan webbplats.
Översiktsplanen är inte bindande, men starkt vägledande i efterföljande processer om hur mark- och vattenområden ska användas. Översiktsplanen är även ett underlag för andra aktörer i samhällsbyggandet, till exempel myndigheter, privatpersoner och företag. Översiktsplanen har en central roll i kommunernas arbete att formulera strategier för en långsiktigt hållbar utveckling.
En viktig del i arbetet med att ta fram en ny översiktsplan (ÖP) är dialogen med kommunens medborgare. Dialog genomförs tidigt i arbetet med att ta fram en ny översiktsplan. Syftet med den tidiga dialogen är att samla in information, kunskap och lokalkännedom som kan ligga till grund för det fortsatta arbetet med planen och samrådshandlingen. När samrådshandlingen är klar och ställs ut har du som medborgare möjlighet att tycka till igen.
Den tidiga dialogen är inte lagstadgad vilket däremot samrådet är. Här kan du läsa mer om processens formella skeden:
Läs mer om processen för att ta fram en ny översiktsplan Länk till annan webbplats.
Ja, i Borlänge finns en kommuntäckande översiktsplan tillsammans med Falu kommun från 2014. Vi har även en fördjupad översiktsplan för Borlänge tätort och det pågår ett arbete tillsammans med Falun att ta fram en fördjupad översiktsplan för Runn.