Borlänge kommuns logotyp

Kontrollansvarig

När du ska bygga, riva eller utföra markåtgärder måste du oftast anlita en kontrollansvarig (KA). Det är du som är byggherre som anger förslag till KA i ansökan.

Den kontrollansvarige ska bland annat hjälpa dig att ta fram ett förslag till kontrollplan och se till att den och de bestämmelser och villkor som gäller följs. Den kontrollansvarige ska även vara med på tekniska samråd, besiktningar, kontroller och vid byggnadsnämndens arbetsplatsbesök på ditt bygge.

Vid enklare åtgärder behöver du ingen kontrollansvarig. Är du osäker på om du behöver en kontrollansvarig eller inte, får du gärna ta kontakt med oss byggnadsinspektörer så hjälper vi dig.

Kom ihåg att trots att du anställer en entreprenör att utföra åtgärden och har en kontrollansvarig så är det ändå byggherren, den som låter utföra åtgärden, som har ansvar för att uppfylla de krav som samhället ställer.

Efter den 31 december 2012 är det krav på att de som arbetar som kontrollansvariga måste vara certifierade, det vill säga godkända, för att få utföra kontroller. Certifierade kontrollansvariga hittar du på Boverkets hemsida.

Information om Kontrollansvarig på Boverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Anmälan kontrollansvarig Pdf, 688.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Text