Höns
Du behöver inte söka tillstånd eller anmäla hos Borlänge kommun att du ska skaffa höns, men det är bra att prata med sina närmaste grannar om dina planer, särskilt om du bor i ett tätbebyggt område. Det är oftast lättare för grannarna att acceptera höns på granntomten om de är förberedda.
Det viktiga med bra djurhållning är att djuren ska må bra. Läs gärna Jordbruksverket djurskyddsbestämmelser för fjäderfä innan du skaffar höns.
Du behöver fundera på hur du tar hand om gödslet på bästa sätt. Tänkt på att lukten från hönsgödsel kan vara ganska stark. Tänk även på att hantera gödslet så att det inte förorenar dricksvattenbrunnar eller vattendrag som finns i närheten.
Klagomål kan uppstå kring tuppars galande. Det är inte helt nödvändigt att ha en tupp i en hönsflock. Om du ändå funderar på att ha tupp, så är det bra att inte låta tuppen vara utomhus dygnet runt. Tuppens galande kan uppfattas som ett störande inslag.
Din hönshållning lyder under miljöbalken och djurskyddslagen. Miljökontoret på Borlänge kommun ansvarar för tillsynen enligt miljöbalken och länsstyrelsen ansvarar för tillsynen enligt djurskyddslagen.
Om du planerar att bygga ett hönshus kan du i vissa fall behöva söka bygglov. Kontakta Borlänge kommuns servicecenter på telefon 0243-740 00 om du har frågor.
Klagomål
Hönshållningen får inte orsaka lukt- eller ljudstörningar. Om grannar blir störda av till exempel lukt eller att en tupp gal så att de inte kan sova, kan de framföra klagomål till miljökontoret.
Klagomål kan leda till att du till exempel inte får ha tupp eller krav på att djuren måste vara inomhus på natten. Den som har hand om djuren får betala för miljökontorets arbete med klagomålet, så kallad tillsynsavgift.
För att minska risken för klagomål, be dina grannar att först ta kontakt med dig om de upplever problem!
Länsstyrelsen Dalarna har information om vart du kan vända dig i olika typer av djurärenden.
Länstyrelsens sida om bristande djurhållning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Den 21 april 2021 började nya regler gälla för registrering av höns, andra fjäderfän eller andra fåglar i fångenskap. De nya reglerna innebär att du som har fjäderfän, oavsett hur många, ska registrera din anläggning hos Jordbruksverket.
Kravet på registrering gäller även för dig som har fjäderfän för personligt bruk, till exempel hobbyhöns.
Du kan läsa mer på Jordbruksverkets hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Ingen giltig användare vald.