Borlänge kommuns logotyp
Hjord av vildsvin

Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest (ASF) har konstaterats i Västmanlands län. Jordbruksverket har beslutat om en smittad zon som berör även delar av södra Dalarna. Afrikansk svinpest är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar tamsvin och vildsvin.

För att förhindra spridning av afrikansk svinpest behöver vi alla hjälpas åt. På Jordbruksverkets webbplats finns information om vad som gäller för fordon och maskiner som använts i lantbruk och skogsbruk, foder och strö från den smittade zonen eller om du har tamgrisar eller hägnade vildsvin. Där finns också viktiga instruktioner till allmänheten.

Afrikansk svinpest, Jordbruksverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rapportera fynd av döda vildsvin

Allmänhet och jägare inom hela Sverige uppmanas nu att rapportera in fynd av döda vildsvin till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Rapportera döda vildsvin till SVA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Moståndskraftigt virus - men ofarligt för människor

Afrikansk svinpest är ett mycket stort hot mot tamgrisar och vildsvin men är ofarlig för människor och andra djur. Viruset sprids med sjuka djur, ofta vildsvin. Smittspridning kan också ske via personer, redskap, utrustning, transportbilar med mera. Viruset är mycket motståndskraftigt och kan överleva flera år i miljön, i kylt eller fryst kött från infekterade djur, och i många charkvaror. Om sjukdomen skulle smitta svenska tamgrisar eller etableras hos vildsvin får det stora konsekvenser för den svenska grisnäringen på grund av bekämpningsåtgärder och handelsrestriktioner.