Borlänge kommuns logotyp

Fyrverkeri

I Borlänge kommun finns lokala bestämmelser om när och var fyrverkerier får avfyras. Inom vissa områden i Borlänge kommun är det inte tillåtet att skjuta fyrverkerier utan tillstånd av Polisen. 

Barn och unga under 18 år får varken köpa eller använda fyrverkerier. Att sälja eller ge bort fyrverkerier till någon under 18 år är brottsligt och kan straffas med böter.

I Borlänge kommun gäller följande:

 • Du får inte skjuta fyrverkerier i centrum (centrum avgränsas av gatorna Siljansvägen, Tunagatan, Bygatan och Järnvägsdiket), om du inte har tillstånd av polisen.

 • Du får inte skjuta fyrverkerier vid Folkets park, Maximparkeringen, Soltorget, Kvarnforsplan, Jaxtorget, Domnarvets centrum, Forssa centrum, Åselby centrum, Kupolenområdet samt Domnarvsvallen, om du inte har tillstånd av polisen.
 • Du får inte skjuta fyrverkerier nära äldreboenden, servicehem och sjukhus. Du måste befinna dig minst 250 meter från dessa byggnader för att få skjuta fyrverkerier.

 • Övriga platser är det tillåtet utan tillstånd från polismyndigheten får
  använda pyrotekniska varor från klockan 20.00 till 01.00 följande dag på nyårsafton, valborgsmässoafton och påskafton.
  Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Borlänge kommunPDF

Tillstånd av Polisen

Inom vissa områden i Borlänge kommun är det inte tillåtet att skjuta fyrverkerier utan tillstånd av Polisen. Inom markerade områden på kartanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster behöver du söka tillstånd av polisen.

Ansök om tillståndlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tipsa Polisen

Tips om olovlig försäljning, langning och smällande av fyrverkerier kan lämnas till Polisen på telefon 114 14.

 

Visa hänsyn!

 • Varje år skadas cirka 100 personer så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka en akutmottagning, många är under 18 år.
 • Det finns människor som inte gillar fyrverkerier och smällare. Personer med krigsupplevelser och äldre kan vara särskilt känsliga. Även djur far illa, särskilt i tätbebyggda områden.
 • Fyrverkerier orsakar även ett stort antal bränder och andra skadegörelser.

10 råd för ett säkrare fyrverkeri

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB), "10 råd för ett säkrare fyrverkeri"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, finns på nio olika språk.

 • Ingen giltig användare vald.