Borlänge kommuns logotyp

Konsumenter och privatpersoner

Om du misstänker att du fått matförgiftning eller allergisk reaktion av mat du har köpt på restaurang eller någon tillställning i Borlänge kommun, ska du anmäla detta till oss på miljöenheten så kan vi göra en utredning.

Självklart får du göra en anonym anmälan men tänk på att arbetet med att spåra smitta kan gå snabbare och lättare om vi kan kontakta dig för att få svar på fler frågor. Det är vanligt att vi har frågor på innehållet i din anmälan.

Misstänkt matförgiftning

Misstänker du att du har blivit matförgiftad av mat du köpt på restaurang eller vid någon tillställning? Kontakta miljöenheten eller fyll i en anmälan om misstänkt matförgiftning. En snabb anmälan kan hindra att andra blir sjuka.

Misstänkt matförgiftning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Din anmälan utreds och det blir då möjligt att ta reda på orsaker till utbrottet och stoppa spridningen av smittan.

Matförgiftningar beror på att man ätit mat som innehåller bakterier, parasiter, virus eller gifter. Vanliga symtom är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber.

Man kan bli matförgiftad både av mat på en restaurang och av mat som man tillagat själv. Det finns mycket du själv kan göra för att undvika att bli sjuk av den mat du själv lagar.

Du kan läsa mer på Livsmedelsverket om matförgiftning. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Misstänkt allergisk reaktion

Det är viktigt att anmäla allergiska reaktioner för att miljöenheten ska kunna göra utredning och olyckor kunna undvikas i framtiden. Du kan göra en anmälan även om du inte fått någon allergisk reaktion, men har uppmärksammat en osäkerhet vid serveringen eller försäljningen av livsmedel och kunnat få en allergisk reaktion.

För att anmälan en misstänkt allergisk reaktion kan du använda e-tjänsten under misstänkt matförgiftning och under övriga upplysningar beskriva vad ärendet gäller. Du kan även göra en anmälan via vår funktionsbrevlåda nedan.

Misstänkt fusk/bedrägeri

Om du misstänker fusk eller bedrägeri på en restaurang eller livsmedelsbutik kan du kontakta oss på miljöenheten, så kan vi göra en utredning. Du kan även tipsa livsmedelsverket på livsmedelsverket - tipsa oss om livsmedelsfusk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Klagomål på livsmedelshygien

Om du upplever att en livsmedelsverksamhet brister i sin hygien eller hantering kan du kontakta oss på miljökontoret så kan vi göra en utredning.