Borlänge kommuns logotyp

Barnskötare - pågående utbildning

Vill du jobba med barn? Då kanske barnskötarutbildningen är något för dig.

Den här utbildningen vänder sig till dig som i framtiden vill arbeta inom barnomsorgen. Under utbildningstiden får du möjlighet att prova på barnskötaryrket samtidigt som du studerar yrkessvenska och vanlig svenska (SFI). Ungefär hälften av tiden tillbringar du på en förskola där du tillsammans med personalen och barnen får vara en del av verksamheten. Svenskastudier sker i helgrupp tillsammans med dina kurskamrater.

Om barnskötarutbildningen

  • Startar 3 februari 2020
  • 30 veckor, åtta timmar per dag
  • Yrkessvenska för och SFI-studier utifrån dina förkunskaper
  • Yrkesundervisning för barnskötare
  • Yrkespraktik i kommunal förskola
  • Du måste vara folkbokförd i Borlänge kommun för att kunna söka

Får jag jobb efter utbildningen?

Den här introduktionsutbildningen ger dig inblick i yrket som barnskötare samtidigt som du läser yrkessvenska och vardagssvenska. Under tiden får du också hjälp av studie- och yrkesvägledare. Om du slutför yrkesutbildningen och vill satsa på att bli barnskötare måste du studera yrkesutbildningen för barnskötare.

Tänk på

Du kan själv påverka dina möjligheter genom att lära dig så mycket svenska som möjligt och göra en riktigt bra arbetsinsats under yrkespraktiken. Att du exempelvis tar egna initiativ, passar tider och visar stort intresse för arbetet uppskattas av alla arbetsgivare.

Mer information

Har du frågor om utbildningarna är du välkommen att kontakta kommunens servicecenter på 0243-740 00 eller kommun@borlange.se

"Träffa folk för att lära dig svenska."

"Det viktigaste av allt tycker jag är att lära sig det svenska språket och grammatiken. Att studera SFI är bra, men det räcker inte bara med det. Vi behöver umgås med svenskar för att lära oss språket. Jobba, gå till gymmet, krogen eller anmäl dig till någon kurs - vad som helst, bara du träffar folk. Det är så klart svårt i början och man är rädd för att säga fel, men våga, så märker du att folk förstår och gärna hjälper till. 
Och så en sak till. För att få de bästa möjligheterna, anpassa dig till det svenska samhället. Var uppmärksam på hur andra beter sig, ta efter. Passa tider på arbetsplatsen och lär dig hur det fungerar."

/Raad Azzam från Syrien, kom till Sverige 2014