Borlänge kommuns logotyp

Byggutbildning - pågående utbildning

Vill du arbeta som golvläggare, målare, takläggare eller något annat specialyrke i byggbranschen? Vi söker män och kvinnor som har talang eller erfarenhet som passar för olika byggyrken.

Mer information

Den här introduktionsutbildningen ger dig grundläggande kunskaper för att kunna arbeta som golvläggare, målare, takläggare eller annat yrke inom byggbranschen. Undervisningen är både teoretisk och praktisk och innefattar byggkunskap, arbetsmiljö, ergonomi, kundbemötande, yrkessvenska och sfi på individuell nivå.

Att arbeta inom byggbranschen

Inom byggbranschen finns många olika yrkesinriktningar och objekt, allt från nybyggen av bostadshus till renoveringar hos företag. Varje yrkesinriktning behöver sin specifika kunskap för att kunna utföra arbetet på ett professionellt och säkert sätt. Det är vanligt att man jobbar på annan ort under vissa byggprojekt, det löser de flesta genom att veckopendla.

Får jag jobb efter utbildningen?

Vi kan inte garantera att du får ett arbete efter utbildningen, men dina möjligheter är goda om du lägger energi på svenskastudierna, fullföljer utbildningen och gör bra ifrån dig på praktikplatsen. Det är viktigt att du visar vilja att lära dig yrket, både under teorin och när du har praktik. Under utbildningstiden får du hjälp av studie- och yrkesvägledare och handläggare på arbetsmarknadsenheten.

Om utbildningen

  • Du måste vara folkbokförd i Borlänge kommun och ha försörjningsstöd från kommunen för att få söka utbildningen
  • Utbildningen startar 19 oktober 2020
  • 30 veckor, åtta timmar per dag
  • Yrkessvenska för byggbranschen (golv, tak eller måleri)
  • SFI-studier utifrån dina kunskaper
  • Yrkesundervisning inom det valda byggyrket
  • Yrkespraktik på ett eller flera byggföretag
  • Ansökningsperiod: 5 augusti - 27 september
  • Du behåller ditt försörjningsstöd under utbildningen
  • Teorilektionerna hålls på Hushagsgymnasiet i Borlänge

"Träffa folk för att lära dig svenska"

"Det viktigaste av allt tycker jag är att lära sig det svenska språket och grammatiken. Att studera SFI är bra, men det räcker inte bara med det. Vi behöver umgås med svenskar för att lära oss språket. Jobba, gå till gymmet, krogen eller anmäl dig till någon kurs - vad som helst, bara du träffar folk. Det är så klart svårt i början och man är rädd för att säga fel, men våga så märker du att folk förstår och gärna hjälper till. 
Och så en sak till. För att få de bästa möjligheterna, anpassa dig till det svenska samhället. Var uppmärksam på hur andra beter sig, ta efter. Passa tider på arbetsplatsen och lär dig hur det fungerar."

/Raad Azzam från Syrien, kom till Sverige 2014