Borlänge kommuns logotyp

Gods och terminal - kommande utbildning

Vill du ha ett yrke som exempelvis lagerabetare, eller terminalarbetare på lastbils-, tåg- eller industriterminal? Då kan den här utbildningen vara intressant för dig.

Under utbildningstiden får du möjlighet att lära dig yrket samtidigt som du studerar yrkessvenska. Ungefär hälften av tiden tillbringar du på ett transport- och godsföretag där du tillsammans med kollegorna får lära dig och vara en del av verksamheten. Svenskastudier sker i helgrupp tillsammans med dina kurskamrater.

Om gods- och terminalutbildningen

  • Startar i mars 2021
  • 30 veckor, åtta timmar per dag
  • Yrkessvenska för gods- och terminalbranschen
  • Yrkesundervisning för arbete i gods- och terminalbranschen
  • Yrkespraktik hos företag i gods- och terminalbranschen
  • Du måste vara folkbokförd i Borlänge kommun för att kunna söka
  • Du måste ha försörjningsstöd från Borlänge kommun för att kunna söka denna utbildning
  • Du ska kunna läsa och förstå svensk text och ha en god hörförståelse på svenska
  • Det är meriterande om du har körkort, även om det inte är ett krav

Ansökan

Du kan ansöka under perioden 1 februari - 19 mars.

Ansök härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om du har frågor eller behöver hjälp med ansökan är du välkommen att kontakta kommunens servicecenter på: 0243-740 00 eller kommun@borlange.se

Får jag jobb efter utbildningen?

Du kan själv påverka dina möjligheter genom att lära dig så mycket svenska som möjligt och göra en riktigt bra arbetsinsats under yrkespraktiken. Att du exempelvis tar egna initiativ, passar tider och visar stort intresse för arbetet uppskattas av alla arbetsgivare.

Mer information

Har du frågor om utbildningarna är du välkommen att kontakta kommunens servicecenter på 0243-740 00 eller kommun@borlange.se

"Träffa folk för att lära dig svenska"

Raad Azzam från Syrien, kom till Sverige 2014

"Det viktigaste av allt tycker jag är att lära sig det svenska språket och gramatiken. Att studera SFI är bra, men det räcker inte bara med det. Vi behöver umgås med svenskar för att lära oss språket. Jobba, gå till gymet, krogen eller anmäl dig tll någon kurs - vad som helst, bara du träffar folk. Det är så klart svårt i början och man är rädd för att säga fel, men våga, så märker du att folk förstår och gärna hjälper till. 
Och så en sak till. För att få de bästa möjligheterna, anpassa dig till det svenska samhället. Var uppmärksam på hur andra beter sig, ta efter. Passa tider på arbetsplatsen och lär dig hur det fungerar."

/Raad Azzam från Syrien, kom till Sverige 2014