Borlänge kommuns logotyp

Professionell lokalvårdare - pågående utbildning

Vi du arbeta med professionell städ- och hemservice? Då kan du utbilda dig till professionell lokalvårdare. Vi söker både män och kvinnor till utbildningen som ger goda svenskakunskaper och yrkesskicklighet.

Mer information

Under utbildningstiden får du möjlighet att prova på och lära dig de arbetsuppgifter som är vanliga i lokalvårdsbranschen. Undervisningen är både teoretisk och praktisk, där du får kunskap om lokaler, städmaskiner och olika typer av rengöringsmetoder. Det ingår också undervisning i datakunskap, ergonomi, arbetsmiljö och kundbemötande.

Att arbeta som lokalvårdare

Lokalvårdare är ett omväxlande serviceyrke med uppdrag hos företag, kommuner och i privata hem, det är vanligt att man är på flera olika platser under arbetsdagen. Arbetet genomförs vanligtvis på dagtid, men det förkommer också arbete på tidig morgon, kvällar och helger.

De flesta arbetsgivare är noga med att personalen använder bestämda arbetskläder, något man som anställd måste respektera.

"Det arbete du ska utföra är betydelsefullt"

"Den dag du är färdigutbildad och redo att börja arbeta i branschen tror jag du kommer att uppskatta friheten och omväxlingen som det här arbetet innebär. Tack vare den breda kunskap du får från utbildningen kommer du att känna dig trygg och bekväm, oavsett om du arbetar på ett företag eller i någons hem.

Det arbete du ska utföra är betydelsefullt för de som får servicen. Ett tips från mig är att alltid tänka på att företräda sin arbetsgivare på ett professionellt och trevligt sätt - det har man alltid igen.

Jag önskar dig lycka till!"

/Astrid Malmberg, Strateg inom lokalvård, Borlänge kommun

Får jag jobb efter utbildningen?

Vi kan inte garantera att du får ett arbete efter utbildningen, men dina möjligheter är goda om du fullföljer och klarar yrkescertifieringen. Det är viktigt att du visar vilja att lära dig yrket, både under teorin och när du har praktik. Under utbildningstiden får du hjälp av studie- och yrkesvägledare och handläggare på arbetsmarknadsenheten.

Om utbildningen

  • Du måste vara folkbokförd i Borlänge kommun och ha försörjningsstöd från kommunen för att få söka utbildningen
  • Utbildningen startar 5 oktober 2020
  • 30 veckor, åtta timmar per dag
  • Yrkessvenska för städ- och hemservicebranschen
  • SFI-studier utifrån dina förkunskaper
  • Yrkesundervisning för städ- och hemservicebranschen
  • Yrkespraktik i kommunal eller privat verksamhet
  • SRY-yrkesbevis
  • Ansökningsperiod: 5 augusti - 27 september
  • Du behåller ditt försörjningsstöd under utbildningen

"Träffa folk för att lära dig svenska"

"Det viktigaste av allt tycker jag är att lära sig det svenska språket och grammatiken. Att studera SFI är bra, men det räcker inte bara med det. Vi behöver umgås med svenskar för att lära oss språket. Jobba, gå till gymmet, krogen eller anmäl dig till någon kurs - vad som helst, bara du träffar folk. Det är så klart svårt i början och man är rädd för att säga fel, men våga, så märker du att folk förstår och gärna hjälper till. 
Och så en sak till. För att få de bästa möjligheterna, anpassa dig till det svenska samhället. Var uppmärksam på hur andra beter sig, ta efter. Passa tider på arbetsplatsen och lär dig hur det fungerar."

/Raad Azzam från Syrien, kom till Sverige 2014