Borlänge kommuns logotyp

Feriejobb för ungdomar

Rekryteringen för feriejobb för sommaren 2025 startar igång under våren 2025. Håll utkik på denna sida under början på nästa år så kommer info om hur och när du kan ansöka.

Vanliga frågor och svar

Här följer några vanliga frågor och svar om feriejobb för ungdomar, till exempel om lön, arbetstider och försäkring.

Feriejobb är till för att ungdomar ska få möjlighet att prova på arbetslivet. Detta sker genom arbete under tre veckor på sommaren, oftast inom någon av kommunens egna verksamheter eller i en förening. Som anställd för feriejobb ersätter du inte ordinarie personal och du har en handledare på arbetsplatsen.

Anställningarna hanteras av arbetsmarknads­enheten som sköter logistiken kring ansökan, feriejobbs­platser och anställning. Varje år kan de som är födda vissa årtal ansöka om feriejobb – år 2024 gäller det dig som är född 2006, 2007 eller 2008.

Vid sommarjobb eller sommarvikariat ställs högre krav på personen som anställs. Hen ersätter ordinarie personal under sommar­semestern och det finns en åldersgräns på 18 år. Mer information om dessa jobb hittar du här: Lediga jobb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du som söker behöver uppfylla dessa kriterier för att få arbeta:

  • Vara folkbokförd i Borlänge Kommun.
  • Vara född 2006, 2007 eller 2008
  • Inte ha haft ett feriejobb genom kommunen tidigare

Som feriearbetare kan du arbeta med olika uppgifter och sysslor.

I år finns följande arbetsuppgifter:

  • Parkarbete och djurhållning
    Du kan få arbeta utomhus med att göra fint i parker och trädgårdar eller med kommunens djurhållning.
  • Butiksarbete
    Du som tycker om butiksarbete kan få arbeta i vår second hand-eller återbyggsbutik.
  • Arbete med barn och ungdomar
    Du som tycker om barn kan få jobba på någon av våra förskolor. Där får du lära dig ta hand om barn, leka och vara en bra förebild. Det finns även möjlighet att jobba inom Borlänges sommarskola eller vara med och leda sommarlovsaktiviteter för barn och ungdomar under Trevligt Lov, samt hjälpa till med utlåning av fritidsutrustning på Fritidsbanken.
  • Arbete inom äldre- eller funktionshinderomsorgen
    Även Borlänges äldre befolkning behöver hjälp, och för dig som tycker om att prata och vara med äldre personer är det en fin chans att lära dig yrket inom äldrevård. Du har även möjlighet att jobba inom funktionshinderomsorgen på några av kommunens grupp- och servicebostäder.
  • Kost- och lokalservice
    Inom kost- och lokalservice finns möjligheten att jobba inom kök på någon skola/ förskola/äldreboende eller med städning inom kommunens lokaler.

Lönen är baserad på ålder.

Lönen för i år är:

•15 år: 84 kr/tim

•16 år: 88 kr/tim

•17 år: 98 kr/tim

•18 år: 103 kr/tim

Utbetalningarna sker via Swedbank till din bank. Du behöver koppla ditt bankkonto till Swedbank, och det gör du genom deras hemsida med Bank-ID, eller genom att besöka deras kontor. Ta med dig legitimation.

Läs mer här om hur du kopplar eller kontrollerar om du är kopplad till Swedbank:

Information från Swedbank Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

OBS: Viktigt att du kontrollerar detta även om du har Swedbank som din bank.

Om du saknar mobilt Bank-ID behöver du ha målsman med dig till Swedbanks kontor för att koppla kontot till Swedbank. Har du ett ungdomskort på någon annan bank så behöver du nämna detta för dem på Swedbank så hjälper dem dig med det.

Om du har någon annan bank än Swedbank, ta då gärna med dig ett kontobevis från din bank. Det gör du genom att kontakta din bank och be om ett kontobevis.

Om du inte kopplar din bank till Swedbank kommer utbetalningarna via en avi på posten hem till dig. Du kan då lösa in avin och få pengarna. Observera att banken/uttagningsstället kan ta ut en kostnad vid uttaget.

Lönen betalas ut retroaktivt. Det innebär att du får lönen i efterhand. I kommunen är den 27:e i varje månad utbetalningsdag för lön. Om du till exempel har arbetat under juni månad, får du din lön den 27 juli. Om den 27:e är en helgdag betalas lönen ut närmaste vardag innan. 

Om du tjänat mindre än 24 238 kr när året är slut så behöver du inte betala någon skatt, du ska då fylla i den gröna delen på skatteblanketten som du fått hemskickad och ta med dig den när du skriver på ditt avtal.

Om du tjänat 24 238 kr eller mer när året är slut så kan du be om jämkning. Då fyller du i den vita delen på blanketten och tar med den när du skriver på ditt avtal.

Läs mer här: Skatteverkets information om jämkning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kommer att få fylla i en tidrapport på din arbetsplats. Du fyller i dina arbetade timmar själv och din handledare kommer att kontrollera och signera dokumentet och sedan skicka det. Du får din tidrapport av din handledare på plats.

Grunden är att du arbetar sex timmar per dag.

Du arbetar dagtid, vanligtvis klockan 08.00-15.00. I den tiden ingår en timmes obetald lunch klockan 11.00-12.00.

Du får som mest arbeta 90 timmar under sommaren.

Vissa arbetsplatser har andra upplägg, tillexempel Showskolan där man arbetar 65 timmar totalt, samt på Tallbacken där man arbetar under 2 veckor men 8 timmar varje dag.

Om du arbetar första perioden under sommaren så kommer midsommarafton infalla under din arbetsperiod. Du kommer att få vara ledig den dagen men få lön ändå. Detta är för att de flesta verksamheter inom kommunen har stängt under röda dagar och för att det ska bli rättvist för alla som arbetar samma period gör vi då lika för alla.

Ja, du är försäkrad via Borlänge Kommun under hela ditt arbetspass och till och från arbetet. (Särskilda regler gäller då motordrivet fordon är inblandat vid resor till eller från arbetet, tex bil, buss eller moped, för mer information, kontakta din handledare.)

Vissa av våra verksamheter kräver att alla anställda lämnar in ett utdrag ur belastningsregistret för att säkerställa att inte någon är straffad för allvarliga brott.

Du får reda på om det gäller dig och den arbetsplatsen du blir tilldelad i god tid innan du påbörjar din arbetsperiod och i sådant fall gäller denna infon dig:

Skicka ifylld blankett om begäran av utdrag ur belastningsregistret till Rikspolisstyrelsen (adressen finns längst ned på blanketten) i god tid. Det tar cirka två veckor innan du får svar.

Ta med kuvertet oöppnat till din arbetsgivare första arbetsdagen. Detta, och givetvis att utdraget visar att du är ostraffad, är ett krav för att du ska få börja på din tilldelade arbetsplats.

Begäran om utdrag ur belastningsregistret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nej, du får ingen ersättning, du bekostar dina resor själv.

Har du fler funderingar eller frågor så mejla oss så svarar vi så snabbt vi kan.

Mejla oss här