Borlänge kommuns logotyp

Jobb för unga

Nu är ansökningstiden ute för 2023.

Vi kommer att gå igenom ansökningarna så snart som möjligt och ta kontakt med dem som får chans att arbeta i år. Ni som sökt men inte blir erbjudna arbetet kommer att få ett mejl av oss senast 10:e september.

Viktiga datum 2023:

Juli: Annonsen publiceras 10:e juli

Augusti: Sista ansökningsdag 13:e augusti.

Besked ges senast 31:a augusti.

Avtalsskrivning mellan 31/8 - 15/9

September: Första arbetsdagen 18:e september

December: Sista arbetsdagen 15:e december

Vanliga frågor och svar

Här följer några vanliga frågor och svar om jobb för unga, till exempel om lön, arbetstider och försäkring.

Jobb för unga är för att ungdomar ska få möjlighet att prova på arbetslivet. Detta sker genom arbete under tre månader under hösten, inom någon av kommunens egna verksamheter. Som anställd ersätter du inte ordinarie personal och du har en handledare på arbetsplatsen.

Anställningarna hanteras av arbetsmarknads­enheten som sköter logistiken kring ansökan, arbetsplatser och anställning. Varje år kan de som tagit examen gällande år eller året innan, samt dem som ingår i det Kommunala Aktivitetsansvaret ansöka.

Vid en vanlig Löneanställning eller ett vikariat ställs högre krav på personen som anställs. Hen ersätter ordinarie personal och det finns en åldersgräns på 18 år. Mer information om dessa jobb hittar du här: Lediga jobb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du som söker behöver uppfylla dessa kriterier för att få arbeta:

 • Vara folkbokförd i Borlänge Kommun.
 • Du har gått ut gymnasiet i år eller förra året med examen eller studiebevis, eller så ingår du i det kommunala aktivitetsansvaret
 • Inte ha en sysselsättning under hösten i form av utbildning eller arbete.

I år finns följande arbetsplatser:

 • Förskola 4 platser
  Har du läst Barn och Fritidsprogrammet på gymnasiet eller känner du ett intresse för att arbeta med barn i förskoleåldern så har du möjlighet att att jobba på Borlänges förskolor till hösten. Där kommer du att få vara med i det dagliga arbetet kring barnen, att planera och genomföra verksamhet inom- och utomhus, att leka och stötta, och att vara en god förebild för barnen. Här är det bra om du har en god kommunikationsförmåga , har lätt för att bygga relationer med både barn och vuxna samt ser allas lika värde.
 • Äldreomsorg 6 platser
  Har du läst Vård och Omsorg eller Omvårdnadsprogrammet på gymnasiet eller är du bara nyfiken på hur arbetet inom äldreomsorgen fungerar. Då finns möjligheten att arbeta med Borlänges äldre som behöver stöd och hjälp i det dagliga livet. Arbetsuppgifterna består av personlig omvårdnad som mat och måltider, personlig hygien, personlig hygien, påklädning och förflyttning mm. Även tvätt av kläder och städ av bostaden utförs. Arbetet består också av social omsorg och olika aktiviteter. Här behöver du vara bra på att kommunicera, lyssna, stötta och se vad som behöv
 • Kostservice 2 platser
  Har du läst Restaurang och livsmedelsprogrammet och har ett brinnande intresse för mat? Då kan du arbeta inom Borlänge kommuns kostservice. Här får du arbeta tätt ihop med erfaren kökspersonal och utföra sedvanliga arbetsuppgifter som krävs i kök, såsom att laga och servera mat, städa och sköta hygienrutiner. Det är viktigt att du är mycket noggrann, är självgående och kommunikativ med både kollegor och gäster. Hos oss får du använda dina kökskunskaper i praktiken och vara en del i att servera säker, näringsrik och god mat till Borlängebon, varje dag.

Lönen för år 2023 är :

125 kronor/timme

Utbetalningarna sker via Swedbank till din bank. Du behöver koppla ditt bankkonto till Swedbank, och det gör du genom deras hemsida med Bank-ID, eller genom att besöka deras kontor. Ta med dig legitimation.

Läs mer här om hur du kopplar eller kontrollerar om du är kopplad till Swedbank:

Information från Swedbank Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

OBS: Viktigt att du kontrollerar detta även om du har Swedbank som din bank.

Om du saknar mobilt Bank-ID behöver du ha målsman med dig till Swedbanks kontor för att koppla kontot till Swedbank. Har du ett ungdomskort på någon annan bank så behöver du nämna detta för dem på Swedbank så hjälper dem dig med det.

Om du har någon annan bank än Swedbank, ta då gärna med dig ett kontobevis från din bank. Det gör du genom att kontakta din bank och be om ett kontobevis.

Om du inte kopplar din bank till Swedbank kommer utbetalningarna via en avi på posten hem till dig. Du kan då lösa in avin och få pengarna. Observera att banken/uttagningsstället kan ta ut en kostnad vid uttaget.

Lönen betalas ut retroaktivt. Det innebär att du får lönen i efterhand. I kommunen är den 27:e i varje månad utbetalningsdag för lön. Om du till exempel har arbetat under september månad, får du din lön den 27 oktober. Om den 27:e är en helgdag betalas lönen ut närmaste vardag innan.

Du kommer att få fylla i en tidrapport på din arbetsplats. Du fyller i dina arbetade timmar själv och din handledare kommer att kontrollera och signera dokumentet och sedan skicka det till lön. Du får din tidrapport av din handledare på plats.

Här finns en tidrapportsmall. Kolla gärna på den samtidigt som du fyller i din tidrapport första gången så du har koll på hur den ska fyllas i.

Tidrapportsmall Excel, 29.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Du arbetar 8 timmar per dag, dagtid måndag till fredag.

Arbetsperioden är mellan 18/9 - 15/12.

Om du blir sjuk under din arbetsperiod så utgår ingen sjuklön från kommunen. Det betyder att du blir utan lön dem dagarna du är hemma från arbetet. Du kan heller inte arbeta in dina frånvarande dagar på något sätt i efterhand eller utanför din ordninarie arbetstid.

Ja, du är försäkrad via Borlänge Kommun på din arbetsplats och till och från arbetet.

Du måste begära ut ett utdrag ur belastningsregistret för att vi ska kunna se att du inte är straffad för allvarliga brott.

Skicka ifylld blankett om begäran av utdrag ur belastningsregistret till Rikspolisstyrelsen (adressen finns längst ned på blanketten) i god tid. Det tar cirka två veckor innan du får svar.

Ta med kuvertet oöppnat till din arbetsgivare första arbetsdagen. Detta, och givetvis att utdraget visar att du är ostraffad, är ett krav för att du ska få börja på din tilldelade arbetsplats.

Begäran om utdrag ur belastningsregistret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du fler funderingar eller frågor så kontakta Servicecenter på 0243-74000 eller mejla oss så svarar vi så snabbt vi kan.

Skriv Jobb för unga i ämnesraden i mejlet.

Mejla oss här