Borlänge kommuns logotyp

”Jag är så glad över att få bo här”

Det är inte konstigt att Karin Norman, 97, trivs bland de exotiska fiskarna i akvarierna – helst intill kaminen. Efter ett äventyrligt liv njuter hon nu på äldreboendet Kungsljuset.
”Det är jättefint här, ett toppenställe, säger Karin.

Karin Norman berättar gärna om sitt händelserika liv. Hur Brasilien är hennes favoritresmål, om åren hon jobbat i Sälen, London och Mallorca. Om resor till de flesta kontinenter och spännande tågluffar.

– Jag brukar säga att jag har haft för roligt för att gifta mig och skaffa barn. Men jag har tre syskonbarn som brukar hälsa på, världens bästa syskonbarn, säger Karin.

I kontrast till det kan livet på ett ålderdomshem kännas grått och trist. Inte för Karin. Hon hyllar maten, berättar om promenader och gemensam sittgympa.

– Alla som jobbar här är så snälla. Det är Borlänges bästa äldreboende, jag är så glad över att få bo här, säger Karin.

Det som ligger till grund för att Karin, och många med henne, trivs så bra kommer från en bra arbetsmiljö med en i grunden positiv kultur bland personalen.

– Vi har en väldigt engagerad personal som är både omsorgsfulla och omhändertagande, det är jag glad och stolt över. Det finns så klart utmaningar här också, men de boende kommer ändå alltid först, säger Emelie Björk, enhetschef på Kungsljuset.

Karin tar en kaka

Om vi ser det ur ett större perspektiv, vad krävs för en bra arbetsmiljö i den sociala sektorn i Borlänge?

– Först och främst måste man börja med en budget från politikerna och vilka möjligheter man får till att förvalta den. Men framför allt så krävs ett engagemang och driv på sin enhet. För det är ändå så, att det finns mycket att göra som inte kostar något eller i alla fall väldigt lite. Om vi tillsammans ser möjligheter i stället för problem så kommer vi skapa en bra kultur och en bättre arbetsmiljö.

  • Ingen giltig användare vald.