Borlänge kommun

Gemenskap och delaktighet på Matjes Emils gård

Det är svårt att inte trivas på Matjes Emils gård. Den förste att hålla med är Leif Hammarsten – han har jobbat i daglig verksamhet sedan många år.
”Jag trivs jättebra med kamraterna här”, säger Leif.

Det är som vanligt full aktivitet på Matjes Emils gård, utomhus fixas det i trädgården och målas – inomhus monteras rörklämmor och fixas för konferenser. I den dagliga verksamheten arbetar 25 personer och de stöttas av personal fördelat på 4,5 tjänster.

– Jag trivs jättebra, allt är roligt. Här får jag jobba med konferenser ihop med Camilla, men då får jag åka hem först och byta till en annan rullstol. Vi är flera som hjälps åt med att ställa fram mat och ta hand om disken, berättar Leif Hammarsten.

Att ta hand om konferensgäster är en viktig del av verksamheten på Matjes Emils gård, men det finns så många fler möjligheter. Leif hänger med på det mesta!

– Jag har en specialkrok på den här rullstolen så att jag kan köra gräsklippare. En rolig uppfinning! Anders som jobbar här är bra på uppfinningar, vi kallar honom för Åsa-Nisse. Sedan brukar jag såga ved och fixa utomhus. För det mesta sitter jag och jobbar på rasterna också, jag är sådan jag, säger han.

Karin tar en kaka

Vad är det bästa med att jobba här?

– Det är kamraterna, jag trivs jättebra ihop med alla här.

Conny Olsson är en i personalgruppen på Matjes Emils gård.

– Det finns en röd tråd i verksamheten här med riktiga arbetsuppgifter där alla känner sig behövda och delaktiga. Det är så viktigt att få känna sig behövd, understryker han och fortsätter:

– Att jobba här blir väldigt varierat eftersom vi har så oerhört mycket att göra. Sedan är miljön såklart härlig att jobba i, men framför allt får vi i personalen chansen att bidra till att de som jobbar i den dagliga verksamheten känner sig trygga och säkra.


  • Ingen giltig användare vald.