Borlänge kommuns logotyp

Jobba i Borlänge kommun

"Aspirantprogrammet utmanar mig att vara modig"

Tovelinn Eriksson, strateg i sociala sektorn

”Aspirantprogrammet har gett mig massor av verktyg om hur jag ska jobba med mig själv, mötet med mina kollegor och Borlängebor. Det kan låta som en superklyschig grej, men kommunens värdegrund är min karta i vardagen, alltså, vad ska jag göra i mitt jobb? Hur ska jag tänka i den här frågan? och så vidare. Lärdomarna från Aspirantprogrammet fungerar som min kompass och jag får ofta användning av verktygen när jag till exempel känner mig osäker i arbetsvardagen.

Innan programmet skulle jag beskriva mig själv som en person som behöver trygghet för att utvecklas, men Aspirantprogrammet har verkligen utmanat mig till att vara modig. När jag tittar på förebilder som jag har i Borlänge kommun, så vet jag att det är personer som är modiga, de har inte nöjt sig med att det alltid ska vara tryggt. De har gjort val, utmanat sig själva, utvärderat, förändrat och vågat göra sådant som de kanske inte brukar göra.

Alla som går programmet har en mentor. Jag hade en mentor som sa "vi har fasta bokade tider, men om det är något, skicka ett sms så löser vi det". Det har varit till stor hjälp och möjligheten att kunna ventilera programmets innehåll och ställa frågor som jag annars inte vet vem jag skulle ha pratat med det om. Det har betytt mycket. Min mentor tog sig så mycket tid, att jag inte ens kunde förstå att jag var värd det.

Inom de områden jag jobbar måste du ha en stor dos av självledarskap. Jag hade många frågor till mig själv innan programmet. Frågor som nu har fått svar och jag känner att jag har blivit en bättre, modigare ledare.”

Tovelinns tips - att välja mentor

Gör en lista med tänkbara mentorer. Jag skrev ner vilka känner jag till som jag skulle vilja ha som mentor samt mina krav och förväntningar.

Vidga vyerna. För att utmana mig själv valde jag en mentor som inte jobbar som jag gör. Ett tips kan vara att välja en mentor från en annan kommun eller verksamhet som du normalt inte har stor inblick i.

Ta hjälp. Det finns hjälp att få genom Aspirantprogrammets nätverk om du inte vem du ska välja!