Borlänge kommuns logotyp

Jobba i Borlänge kommun

Jobba i sommar

Vill du göra något som är viktigt på riktigt? Är du en person som tycker om att arbeta med människor som uppskattar ditt stöd? Då är ett sommarvikariat inom vård och omsorg helt rätt för dig.

Även i sommar erbjuder vi möjlighet till bonus för dig som arbetar inom vård och omsorg.

Vi söker personliga assistenter, vårdbiträden, undersköterskor, boendestödjare och omsorgsassistenter.

Läs mer om yrkesrollerna

 

Ansök här till sommarvikariatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Krav på dig som söker tjänsterna

 • Du är över 18 år.
 • Du behärskar det svenska språket på ett sätt så att du kan kommunicera med brukare, anhöriga och dina arbetskamrater.
 • Du kan skriftligt dokumentera det som krävs i verksamheten.
 • Du kan arbeta med både manliga och kvinnliga arbetskamrater och brukare.
 • Du lämnar in ett utdrag ur polisens belastningsregister.
 • Krav på körkort i vissa hemtjänstgrupper och i vissa personliga assistansärenden.
 • Det är meriterande om du har erfarenhet från eller utbildning inom vårdyrket.
 • Det är meriterande om du kan finska eftersom kommunen är ett finskt förvaltningsområde.
 • Det ställs särskilda krav på dig som vill arbeta som boendestödjare och omsorgsassistent inom korttidsverksamhet för barn och ungdomar. Läs mer i informationsblad – Jobba hos oss i sommar.


Informationsblad – Jobba hos oss i sommar 2020PDF

Bonus för sommarvikarier

Även i sommar erbjuder vi möjlighet till bonus för dig som arbetar inom vård och omsorg.


Personlig assistans

Som personlig assistent ger du ett personligt utformat stöd utifrån brukarens assistansbehov. Du är den som ska möjliggöra så att brukaren ska kunna genom föra sina fritidsintressen och dagliga sysslor.

Arbetsuppgifterna är varierande utifrån brukarens behov. Det kan till exempel vara hushållssysslor, förflyttning, på- och avklädning, hygien och toalettbesök. Assistansen utförs där brukaren befinner sig men utgår från brukarens hem.

Grupp- och servicebostad, korttidsboende

Som omsorgsassistent arbetar du på ett korttidshem, på en grupp- eller service eller på daglig verksamhet. Du finns som stöd för brukare som behöver hjälp för att ha en fungerande och meningsfull vardag. De personer du möter i ditt arbete har någon form av funktionshinder. Att arbeta som omsorgsassistent innebär att du kan arbeta med flera brukare med andra omsorgsassistenter, i vissa fall kan även ensamarbete förekomma.

Arbetsuppgifterna är bland annat att hjälpa till med förflyttningar, på- och avklädning, hygien och toalettbesök. Du stöttar och motiverar brukaren att klara av olika aktiviteter som matlagning, handling, städ och tvätt. För att hjälpa till ett mer socialt liv kan du även följa med brukaren ut på olika aktiviteter.

Särskilt boende/äldreboende

På ett särskilt boende kan du arbeta som undersköterska eller vårdbiträde. Ett särskilt boende är en bostad anpassad för äldre brukare med stort behov av vård och omsorg, där personal finns dygnet runt.

Arbetsuppgifterna är att ge personlig omvårdnad, som till exempel att hjälpa till vid toalettbesök, hygien, förflyttningar, på avklädning samt hjälp vid måltider. Du hjälper även till med städning och tvätt. I en stor del av arbetet ingår även den sociala omsorgen, att du finns till hands, stöttar och bryr dig om de som bor på boendet. Det finns även särskilda boenden speciellt inriktade mot olika demenssjukdomar.

Ordinärt boende/hemtjänst

I hemtjänsten arbetar du som vårdbiträde eller undersköterska. Du utför dina arbetsuppgifter i brukarens eget hem. Där utförs insatser som till exempel städ och tvätt, inköp, enklare matlagning, hjälp med hygien, toalettbesök, förflyttningar, på och avklädning samt hjälp vid måltider. Syftet med insatsen är att brukaren ska få möjlighet att bo kvar hemma och leva ett självständigt och tryggt liv.

Det är mycket ensamarbete inom hemtjänsten men i vissa fall arbetar du i grupp. Några hemtjänstgrupper har brukare som bor på längre avstånd ifrån varandra, i dessa grupper bör du ha körkort. I andra grupper behövs inget körkort då du kan gå eller cykla till brukarna.

Viktigt att tänka på inom våra verksamheter:

 • Du bör ha ett genuint intresse av att vilja hjälpa andra människor, både män och kvinnor, i olika åldrar.
 • Du bör vara lyhörd, social och ha ett vänligt bemötande.
 • Du kan arbeta varierande arbetstider som dag, kväll, dygn, sovande jour och vakennatt. Arbetstiderna varierar beroende på verksamhet.
 • Du bör kunna hantera ett varierande arbetstempo och vara flexibel om byte av arbetsplats skulle vara aktuellt vissa dagar.
 • Du arbetar efter en genomförandeplan/dagsplanering, där det står vilka arbetsuppgifter som ska utföras under ditt arbetspass.
 • Du ska delta i vår utbildning och lär dig att dela medicin och insulin, om det behövs.
 • Du ska delta i vår utbildning och lära dig om olika hjälpmedel som används i våra verksamheter, om det behövs.
 • Det är viktigt att tänka på att arbetsplatsen är brukarens egna hem, där du måste visa respekt och ta hänsyn till brukarens integritet och mående.