Borlänge kommuns logotyp

Jobba i Borlänge kommun

Bli kontaktperson!

Christina är i princip som vilken Borlängebo som helst. Hon har familj, jobbar heltid, tränar och uppskattar tiden i sin trädgård. Och så är hon kontaktperson, det vill säga en medmänniska som delar med sig av lite tid till någon som behöver.

- Det är ett fint uppdrag att hjälpa en annan människa, bara genom att umgås några timmar i månaden, säger Christina.

Hos Borlänge kommun kan man anmäla sitt intresse för att bli kontaktperson. Att vara kontaktperson kräver ingen utbildning eller särskilda kunskaper, bara en vilja att några timmar i månaden engagera sig i en person som behöver utöka sina sociala kontakter i vardagen.

- Jag skulle beskriva det som att man som kontaktperson är en schysst kompis som några gånger i månaden gör saker tillsammans med den som behöver stödet, säger Christina.

"Guld värt när man kan hjälpa en annan människa."

Christina har varit kontaktperson i över ett år och tycker att det är guld värt när man kan hjälpa en annan människa.

- Det finns inget betungande i att vara kontaktperson, tvärtom får jag ut jättemycket av att vara den där kompisen som bidrar till att öka modet och glädjen hos en person som annars kan ha lite svårt att ta sig ut på aktiviteter, berättar Christina.

Fika, dela på en pizza, ta en promenad eller se en film tillsammans är några av de saker som är vanliga. Och eftersom träning ligger Christina varmt om hjärtat är hon matchad med personer som har samma intresse.

- Det är också en fördel, att kommunen försöker matcha de som behöver stödet med en kontaktperson som delar samma intresse, det gör ju att jag känner att jag kan bidra än mer, säger Christina.

Några snabba frågor till Christina

Vad är det bästa med att vara kontaktperson?
Det är tillfredsställelsen i att kunna hjälpa någon, att vara ett stöd och se utvecklingen personen gör.

Finns det några utmaningar med att vara kontaktperson?
Nej, det tycker jag inte. Däremot är det viktigt att man är bekväm med att vara tydlig, rak och ärlig. Om något inte känns bra, från bådas håll, måste man kunna ha en dialog kring det. Jag vill också nämna att kontaktperson inte är samma sak som god man, då har man ju ett helt annat ansvar som rör ekonomi och andra delar. Så är det inte i det här uppdraget.

Behövs några förkunskaper?
Nej, inga alls. Om jag känner mig osäker på något får jag jättefint stöd från handläggarna på Borlänge kommun, vi kan diskutera allt som har med uppdraget att göra.

Om du skulle inspirera andra till att bli kontaktpersoner, vad skulle du säga då?
Det är ett fint uppdrag där du kan göra stor skillnad för en annan människa, bara genom att vara en kompis under två, tre timmar i veckan. Det finns inga krav på att man ska göra något särskilt, utan bara det som ni kommer överens om tillsammans. Som jag upplever det utvecklas man själv också och det är så fint att se när en människa växa, blir lite modigare och gladare.

Frågor kring att bli kontaktperson:

Kontakta kommunens samordnare inom särskilda instanser. Ring eller skicka e-post till kommunens servicecenter:
Telefon: 0243 - 740 00
E-post: kommun@borlange.se