Borlänge kommuns logotyp

Jobba i Borlänge kommun

Publicerad:

”Arbetet som skolsköterska är omväxlande och ingen dag är den andra lik”

Sofia Nordlund har en bakgrund som bland annat BVC-sköterska och har arbetat som skolsköterska i snart tre år. Hon upplever att arbetet är omväxlande och självständigt, samtidigt som du aldrig behöver känna dig ensam.

Som skolsköterska i Borlänge kommun är du anställd av den centrala elevhälsan, vilket innebär att du i vissa fall bemannar mer än en skola. Det betyder också att du har ett nära samarbete med ett hälsoteam som består av såväl andra skolsköterskor och skolläkare som specialpedagoger, skolpsykologer och logopeder.

– Att vara skolsköterska innebär ett självständigt arbete, men du behöver aldrig känna dig ensam. Det är prestigelöst på det sättet, du måste inte kunna allt själv, säger Sofia.

Arbetet som skolsköterska är omväxlande och ingen dag är den andra lik. En vanlig arbetsdag är en ovanlig dag, berättar Sofia. Som skolsköterska arbetar du till stor del förebyggande och hälsofrämjande. Mellan bokade besök har Sofia alltid dörren öppen för elever.

– Jag jobbar hela tiden med att skapa ett förtroende hos eleverna. Hos mig kan de prata om allt, stort som smått, och det stannar här. Det är viktigt för eleverna att ha en extra vuxen person de kan vända sig till, som inte är lärare eller förälder, berättar Sofia.

För alla skolsköterskor finns ett basprogram som följs, detta innebär vaccinationer och hälsosamtal för olika årskurser och åldrar. Skolsköterskor har även nära kontakt med föräldrar, lärare och hälsoteamet när så behövs.

– Det finns också utmaningar med skolsköterskerollen. Känslan av att inte alltid räcka till och önskan att vi hade fler resurser tror jag att jag delar med fler, säger Sofia.

Även samarbetet med föräldrar kan vara svårt vissa gånger, upplever Sofia. Det händer att barn har svårigheter, eller misstänka diagnoser, som föräldrarna inte vill se. Ibland krävs därför lite tålamod, utgångspunkten är alltid att alla föräldrar vill sina barn väl.

– En utmaning är såklart också när du stöter på barn som far illa på ett eller annat sätt, men oftast plockas detta upp av lärare innan det når skolsköterskorna. Vi har också ett väldigt bra och nära samarbete med kuratorer och skolpsykologer, berättar Sofia.

Livserfaren, självständig och trygg med att jobba själv är bra egenskaper att ha som skolsköterska, enligt Sofia. Samtidigt kan du känna dig trygg med att du inte måste ha alla svar själv.

– Vi har alltid möjlighet att bolla saker med hälsoteamet, och vi har även gemensamma möten varje vecka. Detta gör också så att du hela tiden lär dig nya saker från andra professioner; som skolsköterska kan du utvecklas varje dag.

Slutligen vill Sofia skicka med två saker, en eloge till alla lärare i Borlänge kommun och en uppmuntran till dig som läser denna text.

– Lärarna gör ett helt fantastiskt jobb med sina elever, vilket driv, vilken kunskap och engagemang de har! Jag beundrar dem verkligen och samarbetet med alla lärare är både roligt och givande. Så till dig som funderar på om skolsköterska är ett arbete för dig, vill jag bara säga att det är världens bästa jobb. Sök tjänsten – kanske blir du min nya kollega!