Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Bilder

Tips för bättre videomöten

Med hjälp av några enkla knep går det att skapa både bättre bild och ljud under videokonferensen.

Vi delar några av tipsen som Internetstiftelsen Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har satt samman. (Se fler på deras webbsida).

  1. Anpassa din planering. Ett videomöte behöver en annan planering än ett fysiskt möte. Var tydlig med syfte, upplägg och formen för mötet.

  2. Skapa ramar och riktlinjer för mötet. Vad gäller för mötet? Det kan handla om att tydligt berätta hur agendan ser ut, hur lång tid som olika moment förväntas ta, hur deltagarna förväntas bidra till mötet och hur chatten ska användas.

  3. Skapa utrymme för samtal. Ett möte handlar ofta om att interagera. Bestäm dig och var tydlig med vilken typ av möte det handlar om. Är det en föreläsning eller webbinarium kanske du kan låta deltagarna ta del av inspelningen i förväg, enskilt och bara ha interaktionsdelen gemensamt.

  4. Ha koll på tekniken. Testa tekniken i god tid innan och uppmuntra folk som känner sig osäkra att logga in tidigare till mötet för att säkra att tekniken fungerar.

Tips för ökad närvarokänsla

Om tekniken tillåter: Se till att skapa närvaro även i det digitala mötesrummet. Det handlar om att komma i stämning genom att se och höra andra i gruppen, och att de som deltar är mer mentalt närvarande i rummet.

  1. Ögonkontakt. Se till att folk har på sin video, det ställer krav på engagemang från den som deltar och ger den som håller i mötet en chans att dra nytta av videosamtalets fördelar och tolka deltagarnas kroppsspråk.

  2. Öronkontakt. Se till att folk har sina mikrofoner på hela tiden för att få ökad responssnabbhet. På så sätt känns det mer som ett samtal och flödet avbryts inte av att någon ska sätta på sin mikrofon.

  3. Bakgrundsljud. Låt bakgrundsljudet vara med om det går. Brukar fungera i grupper på upp till 25 deltagare. Precis som i ett fysiskt möte hörs eventuella harklingar och hostningar, men gör att den som talar slipper mötas av en onaturlig tystnad och har möjlighet att uppfatta deltagarnas reaktioner. Det ställer också högre krav på hänsyn från deltagarna som ökar närvarokänslan