Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Hitta lätt och rätt stöd

Det kan vara svårt att få en överblick över allt som görs, på nationell, regional och kommunal nivå för att försöka minska negativa effekter för näringslivet och arbetsmarknaden både på kort och lång sikt. Därför har vi samlat vikigt information för att göra det enklare att hitta rätt!

Det krävs både nytänkande, mod och samverkan för företag och organisationer i en utmanande tid. Innovativa Dalarna samlar krafter för att se till att företagen i Dalarna står bättre rustade efter krisen genom att lyfta blicken och våga tänka nytt.

Informationsmaterial och checklista - fritt att använda!

Företagare i Borlänge

Vi vet att det är många företag som påverkas hårt av coronaviruset. Vi har samlat länkar med information om myndigheternas och branschorganisationernas olika stöd, samt material som du kan använda i din verksamhet för att informera kunder och gäster hur de kan hjälpa till att bromsa smittspridningen av coronaviruset.

Du är så klart välkommen att kontakta näringslivskontoret för rådgivning på naringslivskontoret@borlange.se eller via servicecenter 0243-740 00.

Stöd till dig som är företagare i Borlänge och Dalarna

Samlad information i länet

Verksamt.se/dalarna Länk till annan webbplats. har samlad information och kontaktuppgifter till alla näringslivskontor och företagsfrämjare i Dalarna samt lokala företagsjourer. Runt om i länet har näringslivskontor och främjare ställt om sina frukostseminarier och andra event från fysiska träffar till webbsända seminarier, för att göra viktig information tillgänglig för företagare runt om i länet.

Beviljat stöd för kompetensutveckling

Dalarna har fått medel för insatser kring digital kompetens till företagare. Projektet handlar om att höja den digitala kompetensen genom korta, konkreta utbildningar som är anpassade efter ditt, dina medarbetares och andra företagares behov. Som ett smörgåsbord där du kan välja det du och ditt företag verkligen behöver.
Anmäl intresse (det är inte bindande) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Stöd för sänkta hyror i utsatta branscher

Regeringen har beslutat om ett tillfälligt stöd till hyresvärdar som har gett rabatt på fasta lokalhyreskostnader till hyresgäster i utsatta branscher. Stödet söks av hyresvärden i efterhand. Ansökan kan göras från den 1 juli 2020 klockan 10.00, mer information finns på Länsstyrelsen i Dalarnas webbsida Länk till annan webbplats..

Upphandlingsakuten

Upphandlingsdialog Dalarna (UDD) har startat en upphandlingsakut, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eftersom även den offentliga upphandlingen kan vara ett viktigt stöd för våra regionala företag, framför alltför de små och medelstora företagen.

Frukost-tv för företagare

När företagsfrukostarna inte gick att genomföra som tidigare, startade Leksands näringslivsenhet Frukost-tv för företagare. Fler kommuner hakade på webbsändningen, bland annat näringslivskontoren i Borlänge, Falun och Mora.

I halvtimmeslånga program tas frågor upp vad som görs regionalt för att stötta Dalarnas företag, gäster och experter bjuds in för att dela med sig av erfarenheter och reflektioner. Dessurom lyfts goda initiativ, om varför det är smart att jobba tillsammans - nu och efter krisen.

Kurbits – stöd för omställning

Behöver du snabbt hjälp med att ställa om din verksamhet och hitta nya
vägar framåt? Tack vare stöd från Region Dalarna erbjuder nu Visit Dalarna
Kurbits Omställning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att hjälpa företag inom besöksnäring samt de kulturella och kreativa näringarna hitta nya möjligheter.

Stjärnlunch på Vallen

Fredag 21 augusti är det Stjärnlunch på Vallen Länk till annan webbplats.. Närvara på plats eller delta via webbsändningen. Evenemanget följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och 50 personer (först till kvarn) kan delta på plats utomhus.

#innovativadalarna - en bank av goda idéer ska stärka företag

Genom att dela med sig av inspirerande initiativ och goda exempel ska
företagen i Dalarna kunna stärka varandra. Använd hashtaggen #innovativadalarna för att bygga upp en gemensam bank av goda idéer, lösningar och bli en inspirationskälla för företag som behöver ny energi.

Framtidsspaningar

Omvärldsspaning med Dalarna Science Park

I Larsson 13.32 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. görs en omvärldsspaning om nya tankar, idéer och vad framtiden har att ge. Vänd dig till Dalarna Science Park om du har en idé som du vill utveckla och behöver feedback på.

Almis podcast om företagande för företagare

Podden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tar bland annat upp hur det känns att leda ett företag som är på väg att ta
nästa steg, med lärdomar och råd från företagare som redan tagit klivet
du funderar på.

Seminarier

Prenumerera på kalendern Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på verksamt.se/dalarna för att vara säker på att inte missa något event eller seminarium för dig som bor i Dalarna få en samlad bild över regionens stöd och aktuella händelser för dig som driver eller vill starta företag.

Nationellt stöd

Om lagar och regler

Verksamt.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har samlad information om tillfälliga ändringar i lagar och regler som är viktig för dig som företagare att känna till med anledning av coronaviruset.

Akut rådgivning till företag

Nationella företagsakuten Länk till annan webbplats. erbjuder akut rådgivning till företag i hela landet som drabbats ekonomiskt av covid-19. Den Nationella företagsakuten drivs av Region Jönköping med finansiering via Tillväxtverket. Hit kan du som har akuta problem i
ditt företag med anledning av covid-19 vända dig. Du kan få kostnadsfri
rådgivning – bland annat i frågor rörande stöd och regelverk, finansiering,
personal, juridik och hälsa.

Om korttidsarbete

Tillväxtverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har samlat information om hur det fungerar, hur du ansöker men också vanliga frågor och svar.

Material

Affisch och bordspratare.

Materialet

Påminn dina besökare om hur de bäst undviker smittspridning. Hjälp dina gäster med avspärrningsband, golvdekaler, gatupratare, affischer eller bordsryttare där det är risk för trängsel.

Varje bransch eller verksamhet ställs inför särskilda utmaningar. Därför har svenska myndigheter samlat länkar till kvalitetssäkrade webbsidor och dokument som visar hur myndigheter, branschorganisationer och företag informerar om smittskyddsåtgärder.

Checklista: Tillsammans bromsar vi smittan

Det blir en annorlunda sommar i år och för att så många som möjligt ska kunna njuta av den på ett säkert sätt är Sveriges företag, organisationer och arrangörer av verksamheter, mycket viktiga.

Det är många som anstränger sig för att hantera riskerna kring covid-19 och att du som verksamhetsutövare tar ett stort ansvar för att vidta åtgärder som minskar spridningen av sjukdomen. För att underlätta arbetet har svenska myndigheter sammanställt en checklista och information.

Minska covid-19-spridningen: råd, tips och exempel för dig som verksamhetsutövare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.