Borlänge kommun valkansli
0243-741 16
Servicecenter
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge
Dela sidan på sociala medier

Rösta på valdagen

Rösta i din vallokal på valdagen söndagen den 26 maj. Då har alla vallokaler i Borlänge kommun öppet klockan 08.00 till 21.00.

Under förtidsröstningen får du rösta var du vill i Sverige, på valdagen däremot är det viktigt att du går till din vallokal. 

Vallokalen står utmärkt på röstkortet

Cirka tre veckor innan valet kommer du att få ett röstkort hem i brevlådan. När du går och röstar behöver du veta vilket valdistrikt du tillhör och i vilken vallokal du ska rösta. Den informationen finns på ditt röstkort.

Det är din folkbokföringsadress som styr vilket valdistrikt du tillhör och därmed i vilken vallokal du blir avprickad i röstlängden.

Vallokalerna är öppna klockan 08.00 till 21.00 under valdagen. I vallokalen finns valsedlar och valkuvert.

Karta över alla vallokaler i Borlänge

OBS! På grund av ombyggnationen av Hagagatan påverkas framkomligheten till vallokalen vid Maserskolan. Med bil nås vallokalen via Allfarvägen och Vallgatan. Det går också att förtidsrösta i stadshuset hela valdagen den 26 maj.  

Karta vallokaler i Borlänge

 

Fler sätt att rösta

Länkar till information om rösta med bud/ambulerande röstmottagning, särskild röstmottagning och rösta i utlandet finns under "länkar" längre ner på sidan.

Rösta med bud/ambulerande röstmottagning

En väljare som inte kan ta sig till en röstningslokal kan rösta med hjälp av ett bud. Det gäller den som är sjuk, gammal eller har en funktionsnedsättning. Det gäller även väljare som sitter i häkte eller på kriminalvårdsanstalt.          

Särskild röstmottagning  

För att underlätta för dig som bor på särskilt boende att delta i valet ordnar valnämnden i Borlänge kommun särskild röstmottagning den 19 maj.

Rösta i utlandet

Om du är svensk medborgare, har fyllt eller fyller 18 år senast på valdagen, är bosatt i utlandet (inte folkbokförd i Sverige), men någon gång har varit folkbokförd i Sverige har du rösträtt i riksdagsvalet.

Alla som befinner sig utomlands kan rösta på en svensk ambassad eller ett svenskt konsulat. För att förtidsrösta på en ambassad eller ett konsulat måste du ha med dig en id-handling.

Om du inte har ditt röstkort med dig, kan ett dubblettröstkort eller ett adresskort skrivas ut av röstmottagarna i de flesta röstningslokaler.

Vill du rösta på ambassad eller konsulat eller kanske brevrösta från utlandet? På valmyndighetens webbplats val.se hittar du mer information om hur du gör. 

Så här röstar du

Ta valsedel och valkuvert

Valsedlarna brukar ligga på ett bord när du kommer in i vallokalen. Röstmottagarna delar ut valkuvert och hänvisar dig till en ledig skärm.

Lägg valsedlarna i kuvert

Bakom skärmen lägger du ned en valsedel i valkuvertet. Det finns en penna ifall du vill personrösta. Då sätter du ett kryss i rutan framför den kandidat som du helst vill ska bli vald för partiet.

Lämna rösten till röstmottagarna

Därefter går du fram till röstmottagarna och lämnar dina valkuvert. I samband med att du överlämnar rösterna måste du identifiera dig genom:

• att visa upp godkänd id-handling eller

• att röstmottagaren känner igen dig eller

• att någon annan intygar din identitet. Den personen måste då visa upp id-handling eller vara känd av röstmottagaren.

Sidan senast uppdaterad