Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Youtube: Elever prisas för skräpplockning

Klicka på bilden ovan för att se klippet "Elever prisas för skräpplockning" på Youtube.

Elever prisas för skräpplockning

Borlänge kommuns miljöpris 2017 går till Nygårdsskolan och Nygårdsenhetens förskolor, som får dela på prissumman 20 000 kronor.

– Vi har valt att ge miljöpriset till Nygårdsskolan och Nygårdsenhetens förskolor för att de uppfyller kriterierna mycket väl. Både Nygårdsskolan och Nygårdsenhetens förskolor jobbar och tar ansvar för vår miljö på ett föredömligt och kreativt sätt, säger Elina Brodén (MP), ordförande i miljönämnden. 

Miljönämnden har utsett pristagarna med följande motivering:

”Nygårdsskolan och Nygårdsenhetens förskolor har varje vår en skräpplockardag. Då hjälps barnen åt att städa ett omfattande område runt skolan och förskolorna från skräp. Pedagogerna har skapat ett stort engagemang kring dagen och barnen får väga det skräp som de har plockat bort. Barnen lär sig att respektera naturen och ta ansvar för vår miljö. I år ska de också ha en hälsodag med aktiviteter där de månar om både hälsa och miljö, bland annat genom återvinning och ”hälsomellis”. Om vi lär barnen att agera rätt så skapar vi goda möjligheter för framtiden. Därför vill vi nu uppmärksamma Nygårdsskolan och Nygårdsenhetens förskolor med 2017 års miljöpris, grattis!” 

– Jag är jättestolt över att Nygårdsskolan får det här fina priset. Det är tack vare att vi har så duktiga lärare och fantastiskt duktiga elever. Som gör jobbet och lär sig och som sen kommer bli goda förebilder i framtiden, säger rektor Marie-Louise Vösu Wångblad.

– Miljönämnden fick i år in fem nomineringar och alla nominerade har gjort ett bra miljöarbete, säger Elina Brodén. 

Miljöpriset delas ut vid kommunfullmäktige tisdag den 13 juni klockan 16.00.

Kriterierna för miljöpriset är:

  • Miljönyttan eller naturvårdsnyttan.
  • Antal som blivit berörda av pristagarens arbete.
  • En lokal förankring.
  • Gynnat Borlängebon.
  • Att arbetet medfört att sprida kunskap om miljö och natur. 

Tidigare miljöprisvinnare

2016 Sören Nyström, Christian Olhans (Borlänge Energi), Sven Sandström (AME), personalen vid den pedagogiska verksamheten på Mellangården i Norr Amsberg

2015 Kyrkskolan och förskolan Ängsklockans barnträdgård

2012 Bo Hellberg, Milsbo

2011 Tunets skola och Hushagsgymnasiet

2008 Per Swedenström

2006 Borlänge Bilprovning

2005 Tunabygdens Fågelklubb

2004 Lindans Bystugeförening

Några år har priset inte delats ut.