Borlänge kommuns logotyp

Val till Europaparlamentet 2024

Söndagen den 9 juni är det val till Europaparlamentet. Här hittar du information om valet. Du hittar även länkar till andra webbplatser där du kan läsa mer om valet.

Här kan du i korthet läsa om de viktigaste datumen för valåret 2024.

Förtidsröstning

 • Senast den 22 maj ska du som är röstberättigad i Sverige ha fått ditt röstkort.
 • Den 22 maj öppnar förtidsröstningen i Sverige.
 • Du kan förtidsrösta till och med valdagen den 9 juni.

Rösta i vallokal

 • På valdagen den 9 juni öppnar vallokalerna klockan 08.00 och stänger 21.00.

Utlandsröstning

 • Under mars månad skickar valmyndigheten ut brev till medborgare från andra EU-länder som är folkbokförda i Sverige. Brevet innehåller information om hur de som vill rösta i Sverige ska göra för att anmäla sig till röstlängden.
 • Senast den 25 april skickas utlandsröstkortet med brevröstningsmaterial ut till de utlandssvenskar som finns i röstlängden.
 • Den 25 april är första dagen den som befinner sig utomlands kan göra i ordning och skicka iväg sin brevröst från utlandet.
 • Den 10 maj behöver Skatteverket ha fått in anmälan från utlandssvenskar som vill anmäla sig till röstlängden. Svenska medborgare som har utvandrat behöver anmäla sig till röstlängden vart tionde år för att finnas kvar i den.
 • Tidigast den 16 maj öppnar förtidsröstningen på svenska konsulat och ambassader i utlandet. Röstmottagningen startar vid olika tidpunkter och pågår under olika lång tid.

Budröstning

 • Den 16 maj är det möjligt att börja göra i ordning sin budröst i Sverige.
 • Från och med den 22 maj kan din budröst lämnas in i en förtidsröstningslokal.

Rösträkning

 • På valdagen den 9 juni börjar rösterna räknas efter att vallokalerna stängts.
 • Den 10 juni påbörjar Länsstyrelsen den slutgiltiga rösträkningen. Då räknas även personrösterna.
 • Den 12 juni räknar kommunernas valnämnder sena förtidsröster. Rösträkningen är öppen för allmänheten. I Borlänge sker rösträkningen i Sessionssalen, gamla stadshuset, Röda vägen 50. Vid behov kan räkningen förlängas till torsdagen. De räknade rösterna lämnas till länsstyrelsen så att rösterna kan räknas även under den slutliga rösträkningen.

Ovan ser du viktiga datum uppdelade i olika kategorier. Vill du hellre se alla datum i kronologisk ordning hittar du dem på Valmyndighetens webbplats, val.se.

Kalender för val till Europaparlamentet 2024 - på val.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För att ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Uppgifterna i folkbokföringsregistret 30 dagar före valdagen avgör om du har rösträtt och vilket valdistrikt du tillhör.

Du har rösträtt till EU-parlamentet om du är:

 • svensk medborgare
 • utlandssvensk
 • medborgare i annat EU-land men bosatt i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast 30 dagar före valdagen

Du som har rösträtt får ett röstkort med posten cirka tre veckor före valet.

Röstkort och kuvert

Du som har rösträtt får ett röstkort med posten cirka tre veckor före valet. På röstkortet står namn, adress och öppettider till din vallokal.

Om du saknar ditt röstkort kan du beställa ett nytt hos kommunen eller Valmyndigheten.

Du behöver ha med dig id-handling om du ska rösta i din vallokal på valdagen.

Om du inte har någon id-handling kan en annan person intyga din identitet, men då måste den personen visa en giltig id-handling.

Du måste inte ha med dig ditt röstkort när du röstar i en vallokal på valdagen. Men det är praktiskt för att kunna kontrollera att du röstar i rätt vallokal.

Valmyndighetens information om att rösta på valdagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan förtidsrösta på flera ställen i kommunen mellan den 22 maj och 9 juni. Det spelar ingen roll vilken lokal du går till.

Ta med dig id-handling och röstkort. Om du inte har någon id-handling kan en annan person intyga din identitet. Den person som intygar måste då visa en id-handling.

Om du saknar ett röstkort kan du beställa ett nytt från Valmyndigheten. Du kan också få ett dubblettröstkort utskrivet i röstningslokalen på stadshuset, Borlänge bibliotek eller Kupolen.

Här hittar du alla lokaler som är öppna för förtidsröstning

På valmyndighetens webbplats finns mer information om hur du förtidsröstar. Där finns även en film som visar hur det går till.

Valmyndighetens information om att förtidsrösta Länk till annan webbplats.

I Borlänge kommun finns det 28 vallokaler som är öppna på valdagen. Vilken vallokal du ska gå till står på ditt röstkort som skickas hem till dig före valet. Alla vallokaler är öppna klockan 08.00 - 21.00.
Här hittar du alla vallokaler och valdistrikt

Kom ihåg att ta med id-handling och gärna ditt röstkort. Om du inte har någon id-handling kan en annan person intyga din identitet. Den person som intygar måste då visa en id-handling.

När du röstar i din vallokal prickas du av i röstlängden och dina röster läggs ner i valurnan.

På valdagen den 9 juni kan du även förtidsrösta i Stadshuset på Röda vägen 50 oavsett vilket valdistrikt du tillhör.

På valmyndighetens webbplats finns mer information om hur du röstar på valdagen. Där finns även en film som visar hur det går till.

Valmyndighetens information om att rösta på valdagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rösta med bud

Att rösta med bud betyder att någon annan än du själv tar med din röst till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning. Budrösten kan lämnas som förtidsröst från och med den 22 maj fram till och med valdagen den 9 juni.

Vem kan budrösta?
Du kan rösta med bud av följande anledningar:

 • sjukdom
 • ålder
 • funktionsnedsättning
 • intagen på häkte eller kriminalvårdsanstalt
 • om du bor eller vistas vid en lantbrevbärarlinje kan du också budrösta med hjälp av lantbrevbäraren.

På valmyndighetens webbplats kan du läsa mer om budröstning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ambulerande röstmottagning

Ambulerande röstmottagning är till för dig som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte själv kan förtidsrösta eller rösta i vallokal. Vid ambulerande röstmottagning ordnar Borlänge kommun så att två röstmottagare kommer hem till dig och tar emot din röst. Från och med den 20 maj kan du ringa kommunens servicecenter på telefon 0243-740 00 för att få hjälp att boka ambulerande röstmottagning. Under valhelgen ringer du direkt till valkansliet på telefon 0243-741 16.

 • Ingen giltig användare vald.