Servicecenter
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge
Dela sidan på sociala medier

Borlänge Företagardagar 2020

Den 21-24 april går årets Företagardagar av stapeln. Fyra händelserika dagar med workshops, seminarier och möten. En förmiddag kommer givetvis att handla om en av våra största utmaningar, kompetensförsörjning och att få människor i arbete. Programmet kommer även att ge er kunskap och inspiration på tema hälsa, utveckling och framgång.

Programmet presenteras nedan. Alla programpunkter är inte klara ännu, vi uppdaterar löpande.

 Tema #200möten

Plats: Tjärna Ängar

Kompetensförsörjning- vi behöver arbetskraft i Dalarna, samtidigt är det många som står utanför arbetsmarknaden. Vi skapar möten och visar på möjligheter- välkommen till Tjärna Ängar på #200möten.

Endast fem platser kvar! Passa på att vara med, ditt företag blir då ett av de som redan är anmälda – Tunabyggen, Releasy, Adecco, SSAB, Vision och framtid, Manpower, Randstad, Borlänge kommun, Region Dalarna, MAX Hamburgerrestaurang, Lystra Personlig assistans, IKEA, Montrab och Rusta

Kontakta ulrika.hagen@borlange.se om ert företag vill vara med!

 

Tema Nätverksträff för textilföretag

Plats: CTH Fabriksmuseum, Borlänge centrum

Välkommen till en nätverksdag för dig som arbetar med textil produktion, design, tillverkning, konfektion och hantverk i små, mellanstora och större företag. I regionen har vi sedan länge stor erfarenhet och bred kompetens inom det textila området. Behovet finns för att utveckla strukturer, plattformar och mötesplatser - därför bjuder vi in till en nätverksträff! Temat för dagen är lokala kretslopp, omställning och hållbarhet.

Program
 8.30 - 09.00 Frukost
 9.00 Välkomna, Lina Sofia Lundin, projektledare Textilcentrum
 9.10 Dalarna Science Park, Christina Sjöberg
            Tankar om en science park
 9.20 Region Dalarna, Louise Modigs,
  Strateg Näringsliv och Entreprenörskap
 9.30-10.20 Föreläsning; Anna Kollberg, Framtidsstrateg och
    förändringsagent. Kreativitet - det nya stålet.
    Bensträckare
10.30-11.20 Föreläsning: Textila material och cirkulära flöden
11.30-12.00 Lättare lunch
12.00-13.30 Runda bord samtal med företag
13.30-14.00 Summering

Dagen görs inom ramen för en förstudie om de kulturella och kreativa näringar som Borlänge kommun genomför tillsammans med Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk där vi delvis undersöker möjligheterna att starta upp ett Textilcentrum i CTH´s gamla hattfabrik. Arbetet görs med stöd från Region Dalarna och Europeiska Regionala Utvecklingsfonden. 

Anmäl dig till tisdagen den 21 april Nätverksträff för textilföretag här!

Tema hälsa, stress och arbetsliv

Plats: Friskis & Svettis, Skomakargatan 9

07.30-12.00  Hur ser vi till att vi själva och våra medarbetare mår bra i en allt stressigare vardag, där sjukskrivningar ökar. Vi börjar morgonen kl 07.30 med en god frukost följt av tre föreläsningspass med erfarna föreläsare och företagare. Förmiddagen avslutas med ett prova-på-träningspass med Friskis & Svettis för den som vill.

Pass 1 - Stress och hälsoekonomi

Enligt Arbetsmiljöverket tappar en stressad medarbetare upp till 38% av sin arbetskapacitet, oavsett om stressen är relaterad till arbetsplatsen eller inte. Varför är det så? Lyssna till psykolog Anders Tengström som lämnade en tung post i forskarvärlden för att kunna göra skillnad på riktigt. Bland annat byggde han istället upp företaget Papilly som tillhandahåller ett digitalt forskningsbaserat verktyg mot stress. Anders kommer att gå igenom vad stress är och hur det påverkar oss som människor.

Hur vet man då att det lönar sig att arbeta med arbetsmiljöfrågor? Och hur kan man mäta sina insatser och dess resultat för att på så sätt övertyga ägare att investera i en god arbetsmiljö? Lyssna till beteendevetare Sophie Resare, som redovisar både teorier och ger konkreta tips hur man kan arbeta med sin psykosociala arbetsmiljö. Sophie Resare är samarbetspartner till Papilly och driver även företaget Epic Living Sweden som hjälper företag att nå bättre lönsamhet genom att ta ett helhetsgrepp inom friskvård.

Pass 2 - En attraktiv företagskultur och effektiva team

Tittar man på vad som motverkar sjukfrånvaro och stress och istället bidrar till en ökad frisknärvaro så bygger det på att man som medarbetare ser ett sammanhang i sin roll, att man uppmärksammas och blir sedd samt att man jobbar mot tydliga mål.

”Jag vill på ett enkelt sätt dela med mig av mina egna erfarenheter och därigenom inspirera andra till att våga utveckla både sig själva och sin organisation” säger Johan Nestor, en mångårig IKEA medarbetare som har påbörjat en ny resa på Kraftplan i Borlänge som verksamhetsutvecklare och VD. 

Pass 3 - Effektiv digital arbetsplats och physkisk hälsa

Sedan 2007 har det skett en förändring i världen. Vi har för första gången inte utvecklat vår globala IQ. Varje individ har idag flertalet kanaler att hålla reda på; Teams, Yammer, mail, sms, Whatsup, Messenger, TikTok, Linkedin , intranät m.fl. Hjärnan är inte byggd för att klara så många simultana flöden samtidigt som digitaliseringen ställer högre krav på effektivitet. Hur kan det byggas en digital arbetsplats som både är effektiv och som underlättar psykisk hälsa? Det berättar Fredrik Hoel, en mångårig ledare och tidigare lokalt ansvarig på flera IT-bolag som KnowIT, HiQ och Acando. Idag är han VD och delägare i nystartade Simplitude som hjälper kunder få ut effekten av digitalisering och som bl.a har nollvision mot psykisk ohälsa.

Samarbetspartner är Papilly, Epic Living Sweden, Kraftplan, Simplitude och Friskis & Svettis

Anmäl dig här till onsdag 22 april-hälsa stress och arbetsliv

 

Tema business med offentlig organisation

Plats: Meetings by Cospace, Bragegallerian, Sveagatan 6

13.00-16.45  Är du intresserad av att göra business med offentlig organisation? Vi vill bjuda in ert företag till dialog. 

Det pågår många upphandlingar, vi har valt ut fyra områden och varje område får en stund på eftermiddagen. Under passen kommer ni att få information om nuvarande avtal och kommande upphandling. Det blir också dialog kring vad ni företagare tycker att upphandlingen ska innehålla samt era frågor och funderingar.

• 13.00-13.45 Bildskärms- och skyddsglasögon
• 14.00-14.45 Konsumentförpackade livsmedel
• 15.00-15.45 Textilier och gardiner
• 16.00-16.45 Specialstädtjänster

Samarbetspartners är Upphandlingscenter Falun Borlänge regionen.

Anmäl dig här till onsdag 22 april-business med offentlig organisation

 

Tema utveckling av stadskärna

Plats: Meetings by Cospace, Bragegallerian, Sveagatan 6

07.30-09.00 Frukost med tema utveckling av stadskärna

09.15-10.15 Per Schlingmann föreläsning: Framtidens attraktiva städer - och hur blir Borlänge en av dessa?

Stadskärnor världen över har ganska tuffa tider när handeln nu har en ny logik. Borlänge centrum står inför kanske den största förändringen någonsin och vi har möjlighet att på nytt skapa en attraktiv stadskärna med liv och rörelse.

Att vara i ständig förändring och utveckling är en utmaning och under #borlängeföretagardagar välkomnar vi Per Schlingmann torsdagen den 23 april. Per kommer då att leverera lösningar och verktyg att ta med i den fortsatta processen framåt.

Per har en unik erfarenhet från ledande positioner inom såväl politik som näringsliv. Per har varit partisekreterare, chefsstrateg och kommunikationschef för Moderaterna och inom näringslivet har han varit rådgivare åt företag och organisationer samt bland annat vd för kommunikationsbyrån Spider Relations. Han anses vara en av de mest tongivande strategerna inom kommunikation och under sin tid i politiken utsågs han flera år till en av Sveriges mäktigaste och mest inflytelserika personer.

10.30-11.30 Dröm stort

I Borlänge pågår processen BID, en modell för platsutveckling. Arbetet utgår från fem fokusområden: Varumärke, Utbud, Platsen, Tillgänglighet samt Rent, tryggt & säkert. Processen är nu inne i en fas där handlingsplaner tas fram som ska ligga till grund för en gemensam affärsplan. Vi presenterar en lista över vad arbetsgrupperna i BID tagit fram och ni får tillsammans under en energifylld timme ledd av Göran Larsson fylla på och utveckla listan. Dröm stort och var med och påverka stadskärnans utveckling med häftiga, häpnadsväckande och unika idéer!

Under morgonens frukost riktar vi rampljuset mot BID modellen och berättar mer om processen och Borlänges BID-resa så här långt.

Anmäl dig till utveckling av stadskärna torsdag 23 april här!

 

Tema Nyföretagarvecka

Plats: Dalarna Science Park
14.00-16.00
Café Starta & Driva Eget

 

Är du en av många som drömmer om att starta eget men inte riktigt vet hur du ska planera din start och var du kan få bra hjälp och pepp? Du är inte ensam! Närmare halva befolkningen kan tänka sig att starta företag, men färre än en procent kommer faktiskt att göra det under det här året. Just därför har NyföretagarCentrum utnämnt vecka 17 till Sveriges Nyföretagarvecka och sedan 2016 arrangerat event under veckan runt om i landet.

Välkommen till Café Starta & Driva Eget under Borlänge företagardagar. Läs mer om eventet och hämta din fribiljett här:

https://www.egetforetag.se/cafe/café-starta-driva-eget-borlänge

Information till anmälda skickas löpande.
Arrangör: NyföretagarCentrum i samarbete med partners.

 

Tema Evenemang - samverkan och möjligheter

Plats: Fryshuset

16:30 - 20.30 Arrangörer av stora och små evenemang samlas i Borlänge för en kväll av möten, inspiration och idéutbyten

Dalarna har flera framgångsrika evenemang som bidrar till att stärka besöksnäringen i regionen. En gång om året träffas arrangörer och en rad olika funktioner i samhället för att inspireras, träffas och utbyta idéer tillsammans. 

Det finns massor av lokala evenemang under året som lockar många besökare. "Vi har många duktiga arrangörer i regionen. Men även det som är bra måste utvecklas och framförallt kan vi bli bättre på att samverka. En stor utmaning är till exempel att arbeta med hållbarhet vid ett evenemang" säger Niclas Johansson, evenemangsstrateg på Visit Dalarna.

För att kunna utveckla evenemangen tillsammans, samlas arrangörer, stödfunktioner och intresserade människor från Dalarna en gång per år. Träffen går under namnet ”Evenemang – samverkan & möjligheter”. Intressanta föredragshållare inramar kvällen.

Det är tredje året som träffen arrangeras. Fem kommuner i Dalarna har funktionen evenemangslots och det är evenemangslotsarna som initierat idén till den här dagen tillsammans med Visit Dalarna. Arrangemanget är ett inslag i Borlänge kommuns Företagardagar som genomförs under samma tidsperiod.

 Program

16.30-17.00 Registrering

17.00 - 17.15 Inledning, tillbakablick, nulägesanalys

17.15-18.00 Fem snabba.. De fem vanligaste frågorna och svaren från några viktiga funktioner inom evenemang

18.00-18.45 Föreläsarpass: Från en idé till Dalarnas nya nöjesplats Robin Sjöblom & Jonas Wahlstrand, Rättvik/Falun Bowling & Krog

18.45-19.00 Kaffemingel

19.00-20.00 Föreläsarpass: Simon Jaktlund från Surfbukten
Kom och inspireras! Simon är driven av utveckling och även en fena på att skapa kreativa mötesplatser.

20.00-20.30 Reflektionsmingel

Anmäl dig till evenemang - samverkan och möjligheter torsdag den 23 april här!

 

 

 

Tema framgångsfredag

Plats: Fryshuset (tidigare Cozmoz), Engelbrektsgatan 34

Givetvis avslutar vi dagarna med en Framgångsfredag som ska svara på frågan; hur vi ska bli ännu mer framgångsrika i det vi gör? LinkedIn kommer att vara på plats för att hjälpa oss att förstå möjligheterna med kanalen.

07.30-09.00  Företagarfrukost med gäster

09.15-10.00  Föreläsning "Stick ut på LinkedIn" med Charlotte Hågård. Vill du hitta nya kunder och medarbetare eller kanske utveckla din karriär genom att hitta ett nytt jobb? LinkedIn är det snabbast växande professionella karriärsnätverket och ett oslagbart verktyg när det gäller att knyta kontakter. Men många är osäkra på hur man använder nätverkets fulla potential. Charlotte lär dig hur du ska använda LinkedIn som en viktig kommunikationskanal och hur du strategiskt skapar engagerade följare till din företagssida. Du får med dig verktyg för hur du ska nå dina karriärsmål, alltifrån hur du bygger en intresseväckande profil till hur du låter LinkedIn jobba åt dig medan du sover. Charlotte Hågård är en erfaren och passionerad karriär- och LinkedIn expert, känd som The LinkedIn Queen. Hon har coachat över 10000 personer att bygga sitt personliga varumärke och gett hundratals föreläsningar i över 25 år. 

10.15-12.00  Workshop LinkedIn, där du får jobba med ditt företags eller din egen LinkedIn profil för att maximera den.

Samarbetspartners är Företagarna Borlänge

Anmäl dig här till fredag 24 april-framgångsfredag

Sidan senast uppdaterad