Framgångssagan Café Frostbrunnsdalen - Borlänge kommun
Borlänge kommuns servicecenter
0243-740 00
Öppettider: måndag - fredag 08.00-16.30
Dela sidan på sociala medier

Framgångssagan Café Frostbrunnsdalen

Frostbrunnsdalen är en naturskön ravin, strax väster om Stora Tuna kyrka. I flera hundra år har dalen varit en samlingsplats, mycket tack vare sina källor med friskt källvatten. Sedan 2015 driver Eleonor Håkansdotter ett café i dalen, som är helt ekologiskt och vegetariskt med fokus på smakrika rätter och hembakta bakverk.

Hur började ditt intresse för bakning?

Att jag fastnade för matlagning där det kreativa i att kombinera smaker, konsistenser och att göra det tilltalade för ögat var något jag fastnade för. I mitt UF-företag förde jag detta intresse vidare, när jag tillverkade biscotti med spännande smaksättningar, och därifrån var tanken på ett café inte långt. Men det var faktiskt först efter jag bestämt mig för att starta café som jag började baka, jag har lärt mig allt under tidens gång. 

 Du öppnade ditt café i Frostbrunnsdalen, hur kommer det sig?

Jag började planera för en caféverksamhet 2014, och letade efter en befintlig lokal som skulle vara i en vacker miljö då jag önskade att caféet blev ett lockande besöksmål. Jag fick låna nyckeln till stugan i Frostbrunnsdalen av Borlänge kommun, och hade inga förväntningar alls. Men när jag vandrade den långa backen ner i dalen och fick se den snötäckta timmerstugan, så fastnade jag direkt!  

Grattis till din nyutgivna bok ”Favoriter från Frostbrunnsdalen”! Berätta om resan från idé till färdig bok.

Tack! Tanken tog form redan första cafésommaren, när många gäster frågade efter caféets recept och var nyfikna på dalens historia. Då jag i kombination med receptutveckling även älskar att skriva, fotografera, illustrera och tidigare studerat grafisk design, så var tanken att genomföra hela projektet själv. Tre år av gediget arbete med allt från långa fotosessioner i november där det ska se ut som juli till research och bläddrande i arkiv, så är boken äntligen klar! Jag anlitade Lina Rörvall för bokens form och Lovisa Rönngren som bokens illustratör, och jag kunde inte vara mer nöjd med slutresultatet.    

Vilket är ditt favoritrecept i boken?

Oj, vilken svår fråga! Men en av mina favoriter, både att baka och att äta, är Mandelbåtar. De innehåller blåbärs-curd, kokosgrädde och raw mandelmassa som vilar i ett skal baserat på mandel och dadlar. Den är så himmelskt god att den fick klämmas in i boken fastän den provbakades först när bokens innehåll egentligen var spikat. 

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Jag vill fortsatta att utveckla verksamheten i Frostbrunnsdalen, caféet och platsen ligger mig verkligen varmt om hjärtat. Men jag längtar även efter att börja studera igen, och då till Landskapsarkitekt vid SLU Alnarp.