”Man får inget jobb, man måste skaffa sig ett.” - Borlänge kommun
Servicecenter
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge
Dela sidan på sociala medier

”Man får inget jobb, man måste skaffa sig ett.”

Dubbelt Upp är inne på sin fjärde månad och totalt har 198 fått nya jobb.

Tre av dem arbetar idag som chaufförer på Borlänge Taxi, där man inte är rädd för att anställa personer som stått utanför arbetslivet en längre tid. 

– Det viktigaste är inte vad mina anställda gjort innan. För mig är det viktigt att de är bra förare, som stannar kvar ett tag och är serviceinriktade. Många som åker med oss behöver hjälp så det gäller att vara beredd att hugga i och hjälpa till, säger P-O Dély VD på Borlänge Taxi.

Sedan 1922 har Borlänge Taxi skjutsat Borlängeborna i ur och skur.

Idag har företaget mellan 60-70 anställda chaufförer och 4 som jobbar administrativt. Själva taxiresorna är inte heller den största verksamheten idag utan den samhällsbetalda trafiken som exempelvis färdtjänst, sjukresor och skolskjuts.

Sedan några månader tillbaka är Nuur Ahmed Jimale, Muhsin Abdulkadir Ahmed och Hussein Wadi Ali tre av chaufförerna som kör för Borlänge Taxi.  De kör inte bara i Borlänge utan hela Dalarna och ibland så långt som till Stockholm och Örebro.

– Innan jag började köra taxi jobbade jag med att röja skog. Att köra är taxi skönare för man behöver inte vara ute i regnet och det är inte kallt, säger Nuur Ahmed Jimale.

– Jag tycker det är ett roligt jobb. Det är 100 procent bra, säger Hussein Wadi Ali.

– Jag ville helst jobba i Borlänge eftersom jag har familj här, men jag sökte även jobb i andra städer som Örebro och Gävle. Men så fick jag jobb här i Borlänge och här vill jag vara kvar, säger Muhsin Abdulkadir Ahmed.

Nuur, Muhsin och Hussein var alla aktiva i jobbsökandet, gick utbildningar och tog tillfälliga jobb under tiden de var utan fast jobb. Och att inte ge upp verkar vara deras framgångsrecept.

– Man ska inte vara rädd att söka flera jobb och man ska inte vara rädd för att få ett nej. Fyra arbetsgivare kanske säger nej men det femte kanske säger ja. Så ge inte upp, säger Hussein Wadi Ali.

– Man måste söka fler jobb och inte bara ett. Förutom att jag sökte jobb här sökte jag också utanför Dalarna. När jag fick jobbet på Borlänge Taxi fick jag även erbjudanden från andra arbetsgivare, men då fick jag tacka nej, säger Muhsin Abdulkadir Ahmed.

Och P-O Dély håller med.

– Man FÅR inget jobb, man måste skaffa sig ett, säger han. Jag tycker också att Dubbelt Upp är ett bra initiativ så länge det leder till fasta anställningar och inte tillfälliga anställningar som tar slut när Dubbelt upp är över, säger han.