”Med mod, vilja och lite naivitet så kan man göra nästan vad man vill här i livet!” - Borlänge kommun
Servicecenter
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge
Dela sidan på sociala medier

”Med mod, vilja och lite naivitet så kan man göra nästan vad man vill här i livet!”

Vi gillar företagare. Vi gillar företagande. Det hoppas vi märktes under Borlänge Företagardagar förra veckan.

En av alla drivna människor och företagare är Joanna Alm från Borlänge, som tillsammans med sin kille äger och driver rosteri och kaféet Drop Coffee på Mariatorget i Stockholm. Joanna är trefaldig vinnare i Kaffe-SM och är också Sveriges representant i VM i Dubai i september.

Det går inte att ta miste på att kaffet som rostas i det egna rosteriet är mycket omtyckt av kunderna.

– Det är en kick att kunderna gillar det vi gör och jag blir rörd och glad för varje order vi får, säger Joanna.

Så, hur började ditt intresse för just kaffe?
– Jag jobbade på Waynes Coffee i Kupolen. Efter studenten och resor flyttade jag till Oslo för att fortsätta jobba på kafé. Jag lärde mig att skumma mjölk och latteart, men det var först när jag upptäckte olika smakkaraktärer på kaffe som jag blev riktigt intresserad. Jag besökte kaffegårdar i Panama och Costa Rica, provade kaffe från olika länder och tävlade i baristatävlingar, säger Joanna. 

Var det kaffe du ville satsa på när du återvände till Sverige?
– Min plan var att studera till sjuksköterska, men jag kände också att kaffeintresset var minst lika viktigt. Det var då jag hittade Drop Coffee på Mariatorget i Stockholm. Vi köpte en liten kafferost som vi installerade i kaféet och jag blev så småningom tillfrågad att bli delägare, säger Joanna. 

Du gick från medarbetare till delägare?
– Ja, lite senare öppnade vi ett kafferosteri med en större rost och började sälja kaffe till andra kaféer i Sverige och Europa. Idag äger jag företaget tillsammans med min kille, Stephen Leighton. För ett par månader sedan köpte vi en rosterilokal, säger Joanna.

Hur är det att vara egenföretagare?
– Det är mer kul än svårt, men ibland är det jättesvårt. I synnerhet att kombinera det man tror på och att få ekonomin att gå ihop. Jag jobbar 60 timmar i veckan, men känner jag mig fri i att vara min egen chef, säger Joanna. 

Utöver att Joanna jobbar med det hon älskar, är det just drivkraften att ständigt utvecklas och lära sig nya saker, allt ifrån kaffe till att vara ledare och företagande i sig. Att Drop Coffees baristor gillar sitt jobb och utvecklas är alltid motiverande och det håller hennes passion vid liv oavsett hur stressigt det är eller hur svårt det är. 

Är det något du är extra stolt över?
– Jag har besökt alla producenter som vi jobbar med, kvalitet och hållbarhet går hand i hand och vi har världens härligaste personal. Vi bygger relationer med våra producenter i Centralamerika och Östafrika och känner att vi gör skillnad tillsammans, säger Joanna.  

Vad är ditt framgångsrecept?
– Mest av allt, att jag inte ger upp och kan se lösningarna. Jag har lärt mig att uppskatta det som går bra i vardagen, att till exempel njuta av att besökarna kommer till kaféet, mer än att fundera över saker som att belysningen inte är bra nog. Med mod, vilja och lite naivitet så kan man göra nästan vad man vill här i livet!

Du ska delta i Kaffe-VM i Dubai i september senare i år, hur känns det?
– Jag är stolt över att representera Sverige som kaffeland. Vi dricker så mycket per person och har en stark kaffekultur. Tidigare har jag placerat mig tvåa, trea och fyra i världen. Jag kommer göra allt för att vinna, men är också medveten om hur hög nivå det är på VM, säger hon. 

Vilka har, enligt dig, bästa kaffet i Borlänge?
– Specialkaffe betalar generellt mer till producenterna, så det skulle jag leta efter på kaféerna. Att stötta lokala rosterier i Dalarna tycker jag också är härligt. Köp hela bönor, så är kaffet färsk och smakar mer och bättre, avslutar Joanna.