Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Broschyren ”Är du beredd?”

Inför Krisberedskapsveckan 6–12 maj får Borlängebor hem broschyren ”Är du beredd? I händelse av kris eller krig” i brevlådan.

Alla hushåll i Borlänge får hem en broschyr av Borlänge kommun med viktig information om hur man kan förbereda sig på det oväntade. Broschyren finns i dagsläget på svenska och är en variant av Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) information ”Om kriget eller krisen kommer”, som skickades till alla Sveriges hushåll förra året. 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps undersökningar visar att det är få av oss om faktiskt vet vad höjd beredskap innebär och hur man ska agera vid ett beredskapslarm. 

– Krisberedskapsveckan handlar om att fylla kunskapsluckan och göra alla medvetna om det personliga ansvaret, att de allra flesta kommer att behöva klara sig själva en tid vid en händelse som slår ut stora delar av samhället. Det är då viktigt att vi hjälper varandra, säger Magnus Nyström, enhetschef för kommunskydd i Borlänge kommun. 

Det är tredje året som Borlänge kommun deltar i Krisberedskapsveckan för att höja medvetenheten för risker och vilket ansvar som finns för privatpersoner. 

– Under veckan ger vi konkreta råd och tips på hur människor kan förbereda sig och vad man behöver ha hemma. Bland annat kan man träffa oss och andra aktörer på Kupolen och aktivitetstorget i Tjärna Ängar lördag den 11 maj för att lära sig mer om hemberedskap, säger Jesper Ekström, beredskapsstrateg i Borlänge kommun. 

På webbsidan borlange.se/krisberedskapsveckan finns mer att läsa om vad som händer under Krisberedskapsveckan. 

Borlänge kommun har ansvar att samordna Krisberedskapsveckan i Borlänge och har till sin hjälp stöd av bland annat Borlänge Energi, Tunabyggen, Maserhallen, Frivilliga resursgruppen i Borlänge, Bilkåren, Frivilliga radioorganisationen och Räddningstjänsten.