Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Borlänge bland Sveriges ekologiska spjutspetsar

Borlänge kommun har blivit tilldelat diplom i Ekomatsligan, för att vi var bland Sveriges bästa på ekologiska livsmedelsinköp år 2018.

Den 22 maj firades Ekomatsligan 2019 på Rörstrands Slott och konferens i Stockholm. Anna Hane Karlsson, enhetschef på Kost- och Lokalservice, var på plats tillsammans med tre medarbetare från verksamheten för att representera Borlänge kommun.

Av 125 kommuner var det Lund som kröntes till årets vinnare med 82 % ekologiska inköp 2018. Borlänge kommun knep en femteplats med 61 % ekologiska inköp 2018. Borlänge är även en av fem kommuner som redan klarat det nationella ekomålet, 60 % ekologiskt till 2030. Dessa kommuner fick en särskild utmärkelse, ”Sveriges ekologiska spjutspetsar 2019”. Diplom delades även ut till högst andel "svekologiska" inköp samt högst andel ekologiska brödinköp.

- För oss är EKO logiskt. Ansvaret för miljön och Borlängebornas välmående är i stort fokus för Kost- och Lokalservice, säger Anna Hane Karlsson.

Kost-och Lokalservice siktar mot toppen

Varje dag serveras 10 500 portioner mat på Borlänge kommuns skolor och äldreboenden. Idag är 60 procent av den maten ekologisk, en ökning med över 31 procentenheter från 2017. Det nationella målet för 2030 är att 60 procent av maten ska vara ekologisk. Kost – och lokalservice har arbetat för att nå det målet redan under 2018. De har nu ett utmanande mål att 2019 nå 65 procent ekologiskt inom budget.

Parallellt pågår ett arbete med att kartlägga matsvinn. Det görs som ett led i miljöarbetet och för att hushålla med ekonomiska resurser då matsvinn kan stå för en stor del av kommunens avfall. Mätningar görs för att kunna följa upp och analysera orsakerna till matsvinn och se om det hade kunnat hanteras på ett annat sätt än att kastats.

I ett nytt utvecklingsarbete som påbörjats våren 2019 har Kost- och lokalservice börjat beräkna måltider för att se hur stor klimatpåverkan de har. De vill på så sätt kunna underlätta för borlängebon att på sikt göra val som gör skillnad för klimatet.