Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Petra och Omid årets kulturstipendiater

Petra Wåhlin Massali och Omid Massali får 2019 års kulturstipendium.

Petra Wåhlin Massali och Omid Massali har, med sitt fantastiska engagemang för samtidskonsten, berikat Borlänges kulturliv på ett beundransvärt och inspirerande sätt och får därför kultur- och fritidsnämndens stipendium 2019. 

– Det är fantastiskt roligt för vi har ju sett att det behövs samtidskonst. Att vi delar den synen med politikerna känns ju superroligt, säger Omid Massali.

Galleri Svarta gran startades för ett par år sedan av Petra och Omid i deras egen källare här i Borlänge. Sedan dess har galleriet visat samtidskonst av hög konstnärlig kvalitet och stor bredd.

– Det betyder mycket tycker jag, att det inte behöver vara så märkvärdigt. Det har ju varit lustfyllt hela tiden. Vi har byggt upp galleriet och att få den här uppskattningen och stödet är fantastiskt kul. Det kan kanske inspirera andra till att göra liknande saker, säger Petra Wåhlin Massali.

Både Petra och Omid är uppväxta i Borlänge. Efter att ha rest runt i världen flyttade de tillbaka till hembygden när de fick barn. Inspirerade av konstgallerier utomlands växte idén att öppna ett galleri i sitt eget hus. Om någon undrar var namnet ”Svarta Gran” kommer från, så härrör det från galleriets närhet till naturen, närmare bestämt Tjärnaberget, där granarnas mörka siluetter kan beskådas vid vissa tidpunkter. 

Så här beskriver de själva syftet med galleriet:
”Galleri Svarta Gran grundades för att stärka kulturlivet och tillgängliggöra smal konst till en bred publik som annars inte skulle besöka ett konstrum. Därigenom agerar Svarta Gran med konsten som medel för en demokratisk samhällsutveckling som grundar sig på jämlikhet, mångfald och kreativitet. Galleri Svarta Gran präglas av en experimentlusta och nyfikenhet. Detta uttrycker sig genom att publiken får ta del av nya perspektiv och uttryck på den bästa samtidskonsten. Genom modiga och utforskande konstupplevelser skapar Galleri Svarta Gran möten mellan publik, konst och konstnärer. Dessa möten ger perspektiv på samhället och oss själva.”