Borlänge kommun

Svenska hjältar besöker Borlänge

Programledare för galan är Frida Söderlund.Aftonbladets Svenska hjältars skolturné kommer till Borlänge den 22 oktober. Elever i årskurs 8 och 9 bjuds in till galan om medmänsklighet, mod och civilkurage och inspireras av unga hjältar.

Svenska hjältar är ett initiativ som startades av Aftonbladet 2007. Varje år hyllas personer som utmärkt sig genom mod, civilkurage och medmänsklighet på den tv-sända Svenska hjältar-galan.

Sedan 2012 gör man också en skolturné till ett antal svenska städer. I år är ett av stoppen i Borlänge.

– Vi på Svenska hjältar får in många nomineringar till Årets ungdomshjälte från just Dalarna, och vi har förstått att det finns ett stort engagemang bland unga i Borlänge. Därför dök Borlänge upp som en av våra önskestäder när vi planerade stopp för skolturnén. Vi är väldigt nyfikna på att träffa alla fantastiska ungdomar i Borlänge som på olika sätt visar medmänsklighet, mod och civilkurage, säger Angelica Öhagen på Aftonbladet.

Inför besöket kommer högstadieeleverna att jobba med lektionsmaterial kopplat till de här frågorna.

– En viktig uppgift för skolan är att arbeta med eleverna och värdegrundsfrågor. Det handlar om etiska ställningstaganden, integritet, relationer och hur vi tillsammans arbetar för ett bättre samhälle. Genom Svenska hjältars skolturné får vi på ett festligt sätt möjlighet att jobba med de här ganska svåra frågorna, säger Fanny Brandström, biträdande rektor Maserskolan.

Programledare för galan är Frida Söderlund och med på scenen är bland andra Youtube-profilen Hampus Hedström och klimataktivisten Andreas Magnusson samt lokala ambassadörer för Framtidens Förebilder och Toleransprojektet.

–  Vi är jätteglada att Aftonbladet har uppmärksammat att det finns så mycket engagemang för de här frågorna i Borlänge. Vi har t.ex. sökrekord till Toleransprojektet i år och många elever har även ett stort engagemang på fritiden. Dessutom har vi ju också vårt arbete med #TrevligtFolk som är vårt lokala sätt att lyfta och hylla hjältar säger Helena Hermansson, Toleransprojektet Borlänge.