Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Ändring av beslut om förbrukningsvaror på äldreboenden

I samband med att kommunstyrelsens arbetsutskott har berett ärendet om taxor och avgifter inom omsorgsnämndens ansvarsområde (som ska fastställas av kommunfullmäktige) så har en ändring gjorts i det föreslagna abonnemanget av förbrukningsartiklar på våra äldreboenden.

– Tanken om ett paketpris på förbrukningsvaror kommer efter dialog med anhöriga och brukare på våra boenden. Vi har fått kritik för att vi tagit en avgift för toalettpapperet. Vi har lyssnat på Borlängeborna. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår därför idag (efter dialog med omsorgsnämndens majoritetsgrupp) att undanta toalettpapperet ur paketpriset för förbrukningsvaror, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Inom särskilt boende i Borlänge kommun förekom skillnader mellan de olika enheterna, när det gällde vilka förbrukningsvaror som den enskilde fick kostnadsfritt av verksamheten. För att alla ska behandlas lika kommer enheterna på kommunens äldreboenden att göra på samma sätt. Alla boende erbjuds nu en möjlighet att köpa förbrukningsvaror och hygienartiklar via ett månadsabonnemang. Liknande paket finns i andra kommuner.

Paketet kostar 120 kronor i månaden och innehåller:

Tvätt-, skölj- och rengöringsmedel, hushållspapper, duschkräm, hudlotion, tvättlappar, tvättkräm, tandborste, tandkräm, schampo, tvål och rakartiklar.

Om den boende inte vill abonnera på paketet kan man naturligtvis själv köpa det man behöver.

– Själva idéen med paketet är att det ska vara rättvist men också billigt och prisvärt. Det ska inte vara en stress för anhöriga att hinna med att handla innan de hälsar på sin gamla mamma eller pappa. Utan för en billig peng ska man veta att de har allt som de behöver när man kommer på besök, säger Anita Nordström (S), omsorgsnämndens ordförande.

I ett tidigare förslag innehöll paketet även toalettpapper men det kommer nu de boende att få ändå utan kostnad.