Borlänge kommun

”Viktigt att tänka källkritiskt”

Felaktig information sprids lätt i orostider. Det är viktigt att skilja på åsikter och fakta, även om det inte alltid är enkelt.

I tider där många bedragare är aktiva är det ännu viktigare att kunna särskilja vad som är sant och falskt och vilken information som kommer från en tillförlitlig källa. Det är extra svårt när det kommer e-post eller meddelanden som verkar vara från en betrodd myndighet eller företag. Var därför uppmärksam på den informationen du får.

– Det är vanligt att använda känslomässiga argument för att påverka vår förmåga att tänka källkritiskt. Därför det viktigt att hålla sig uppdaterad med information som är bekräftad från flera olika myndigheter, som webbsidan krisinformation.se, säger Anna Carin Johansson, kommunikationschef.

Komplexa frågor har sällan enkla svar

Det är viktigt att skilja på åsikter och fakta.

– Just nu cirkulerar rykten om coronaviruset och olika tips på hur man kan bota sig själv om man har blivit smittad. Det är lätt att trycka gilla eller dela inlägg vidare när du ser något som väcker känslor och gör dig upprörd, då är det viktigt att tänka källkritiskt och ställa dig frågan är det här rimligt? säger Anna Carin Johansson, kommunikationschef.

Borlänge kommun följer den svenska regeringens och ansvariga myndigheters beslut och rekommendationer. Med tanke på situationens omfattning kan nya beslut tas med kort varsel och kommunikativa behov och åtgärder.

– Vi uppdaterar aktuell information i kommunens egna kanaler under vardagar, bland annat på intranätet för våra medarbetare, via Unikum för vårdnadshavare, webbsidan borlange.se och sociala medier för alla Borlängebor, berättar Anna Carin Johansson.

Det går också bra att ringa kommunens servicecenter på telefon 0243-740 00 eller skicka mejl till kommun@borlange.se.

Så tänker du källkritiskt

Några råd på vägen till att tänka källkritiskt.

Fundera!

Är det rimligt?

  • Vem tjänar på att jag delar detta?
  • Är det en fråga om tyckande - eller bör det faktiskt finnas en objektiv sanning här? Skilj på åsikter och fakta!

Ta reda på mer!

  • Var källkritisk.
  • Läs hela artikeln innan du delar.
  • För bekräftad myndighetsinformation – använd krisinformation.se.
  • Bemöt rykten om du kan (hjälp de som vill vara källkritiska).
  • Bidra inte till polarisering. Bemöt din motståndares bästa argument.
  • Inse att komplexa frågor sällan har enkla svar.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Länk till annan webbplats. (Krisinformation.se)'

Så arbetar Borlänge kommun