Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Hand som håller i studentmössa mot blå himmel

Traditionell men ovanlig student i Borlänge

Utspring från flera utgångar och ett begränsat antal anhöriga på plats. Årets studentfirande kommer bli både traditionellt och annorlunda.

– Vi vill ge våra studenter en så värdig och rolig student som möjligt utifrån situationen, säger John Steen, skolchef för gymnasieskolan.

Det är många sistaårselever på gymnasiet som länge sett fram emot studenten och det firande som hör till. Borlänge kommun vill erbjuda eleverna en så minnesvärd student som möjligt, med hänsyn tagen till Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer.

– Vi har sammansatt en grupp med representanter från Borlänges gymnasieskolor och dessutom haft tät kontakt med elevråden från respektive skola. Tillsammans har vi kommit fram till en plan som vi tycker är hållbar, säger John Steen, skolchef för gymnasieskolan i Borlänge kommun.

Studentfirandet på gymnasieskolorna och det traditionsenliga utspringet kommer i år att ske klassvis. Utspringet sprids ut under några timmar och sker från olika utgångar för att undvika stora folksamlingar. Antalet anhöriga som välkomnas att ta emot sin ungdom kommer att begränsas.

– Vi har goda förutsättningar att sprida ut de anhöriga på stora ytor utanför våra skolor, men vi måste ända vara noga med att inte allt för många samlas på en och samma gång. Vi är övertygade om att det finns stor förståelse för det, säger Lena Hjort Hultqvist (S), ordförande i gymnasie- arbetsmarknadsnämnden.

Utöver studentfirandet kommer Borlänge kommuns gymnasieskolor ha gemensam mösspåtagning den 8 juni. Ceremonin kommer att ske digitalt och livesändas i utvalda kanaler.

Inför studenten den 12 juni vill Borlänge kommun passa på att påminna elever och anhöriga om vikten av att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer för det privata studentfirandet.