Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

”När det behövs som mest, hjälps vi åt som bäst”

Krisberedskapsveckan den 11-17 maj blir lite annorlunda i år. Människors egen hemberedskap är fortfarande grunden i Krisberedskapsveckan. I år hyllas också initiativ som gör skillnad under pågående coronapandemin.

Det är många som har fått sig en tankeställare kring hemberedskap under den nuvarande coronapandemin. Alla, efter förmåga, behöver vara förberedda om något händer. Årets tema för Krisberedskapsveckan är att visa att det vi gör och lär oss i dag bidrar till krishantering nu och i framtiden. Därför är årets budskap ”När det behövs som mest, hjälps vi åt som bäst.”

Krisberedskapsveckan i Borlänge

Krisberedskapsveckan kommer att se lite annorlunda ut i år för att anpassa sig till den pågående pandemin. Därför blir det inte aktiviteter och fysiska möten mellan människor som tidigare, eftersom Folkhälsomyndighetens råd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. fortsatt gäller.

Hemberedskap - är du förberedd?

Borlänge kommun arbetar på många olika sätt för att skapa en levande och trygg plats att bo, vistas och arbeta i. Som invånare i Borlänge är det också viktigt att du som medborgare är förberedd. Har du till exempel en krislåda hemma?

Krisberedskapsveckan borlange.se/krisberedskapsveckan

Se över din hemberedskap och krislåda

Kända artister gör exklusiva hyllningar

Varje dag klockan 15.00 under Krisberedskapsveckan genomförs en livespelning för att hylla initiativ som privatpersoner, föreningar och organisationer gör under pandemin. Livespelningen kan ses på instagramkontot @dinsakerhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap). På kontot kan alla som vill skicka in en egen hyllning till något initiativ som bidrar till krishanteringen, litet som stort och också se andras hyllningar.

Det är många privatpersoner, näringsliv, föreningar, trossamfund med flera som på egen hand eller tillsammans med kommunens har gjort goda gärningar för att göra vardagen lite enklare för andra Borlängebor. Passa på att hylla någon eller något initiativ som betytt mycket för dig.

Exempel på goda initiativ i Borlänge

Borlänge Musikskola sjunger för äldre Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Handlingshjälp till äldre och personer i riskgrupper Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läsplattor på Borlänges äldreboenden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Digitala (lov)aktiviteter för barn och unga

Borlänge bildfestival - digitala utställningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Krishjälpen till företag i Borlänge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frukost-tv för företagare ett samarbete med Leksands och Falu kommun

Pappersbruket i Kvarnsveden tillverkar handsprit till kommunen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

We have a stream - livespelningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.  ett samarbete med Kulturhuset tio14, Dalapop, Scekab och Dalarnas Tidningar.

Har du fler goda idéer - berätta för oss!

Om Krisberedskapsveckan

Krisberedskapsveckan har genomförts sedan år 2017 med syftet att med förberedelser kan man klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt. Förberedelser minskar även behovet av att bunkra när väl krisen är ett faktum och då minskar risken för att någon som verkligen behöver en viss vara inte blir utan.

Under förra årets Krisberedskapsvecka fick Borlänges cirka 26 500 hushåll hem broschyren Är du beredd? med viktig information om hur man kan förbereda oss på det oväntade.