Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Bästa miljökommunen i Dalarna

Borlänge behåller positionen som en kommun med ett offensivt miljöarbete. I en ranking av miljöarbetet i Sveriges 290 kommuner kommer Borlänge på plats 39 och bland kommunerna i Dalarna på första plats.

– Borlänges placering tyder på att vi har ett robust miljöarbete som täcker in flera områden. Frågorna i rankingen ändras från år till år så vi behöver ha en bredd i miljöarbetet för att behålla den fina placeringen och bli ännu bättre, säger Elina Brodén (MP), kommunalråd och miljönämndens ordförande.

Borlänge på plats 39 av 290

Tidskriften Aktuell Hållbarhet genomför varje år en kommunrankning över svenska kommuners miljöarbete. I rankningen mäts hur kommunerna arbetar med allt ifrån Agenda 2030, transporter och livsmedel till klimatfrågor och naturvård.

Borlänge kommun hamnar på plats 39 av 290 i årets kommunrankning, det är samma placering som förra året. Av kommunerna i Dalarna hamnar Borlänge på första plats.

Ny miljöstrategi och miljöplan

I kategorin "större städer" och "kommuner nära större stad" där 108 kommuner ingår hamnar Borlänge på plats 15. Det visar att arbetet med ett miljömässigt hållbart Borlänge står sig bra nationellt.

– I Borlänge jobbar vi hårt för att minska klimatpåverkan och bevara en god miljö för framtidens generationer. Vi planerar staden för att minska behovet av transporter, vi ställer krav i upphandlingar som bidrar till minskade utsläpp och vi energieffektiviserar, bland mycket annat. Nu tar vi fram en ny miljöstrategi och miljöplan för att förstärka arbetet ytterligare, säger Elina Brodén.