Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Felaktig märkning på skyddsvisir

Borlänge kommun har bytt ut skyddsvisir som var felaktigt CE-märkta. Totalt hade 20 000 visir köpts in och under några veckor hann de användas innan felet upptäcktes. Ett flertal kommuner har råkat ut för felmärkta eller falska CE-märkningar på visir den senaste tiden.

Det var i samband med Arbetsmiljöverkets nationella tillsyn som kommunen informerades om att visiren hade en falsk CE-märkning. En CE-märkning visar att tillverkaren eller importören garanterar att utrustningen uppfyller EU:s gällande hälso-, miljö- och säkerhetskrav. Kommunen hade fått intyg på att visiren var korrekt CE-märkta av leverantören.

– Så fort vi fick information om att CE-märkningen var falsk och visiren inte var godkända så samlade vi in dem och bytte ut mot nya godkända visir. Det löste vi bland annat tack vare att Falu kommun ställde upp och lånade ut visir till oss, säger Johanna Munters Olsson, verksamhetschef för särskilt boende.

Nu har nya visir, som Arbetsmiljöverket godkänt, köpts in och tillgången på visir och annan skyddsutrustning är god inom kommunen.

– Vi bedömer inte att de felaktiga visiren har utsatt personal eller brukare för några risker. Visiren liknar de visir som vi vanligtvis använder men självklart ska vi bara använda korrekt märkt utrustning, säger Johanna Munters Olsson.

Arbetsmiljöverket genomför just nu en nationell tillsyn då de misstänker att det finns piratkopior av CE-märkta visir i omlopp.