Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Gå och cykla till skolan i höst!

Coronapandemin är långt ifrån över och efter en annorlunda vår väntar en annorlunda höst. Den 19 augusti är det dags för Borlänges elever att börja skolan efter sommarlovet. Det gör att fler elever och Borlängebor kommer att börja resa igen och risken för trängsel i kollektivtrafiken ökar.

Inför terminsstarten vädjar därför Borlänge kommun tillsammans med Dalatrafik om att elever med kort skolväg ska gå eller cykla till skolan, om det är möjligt. På så sätt hjälps vi åt att minska trängseln i kollektivtrafiken.

– Genom att alla som kan cykla eller gå till skolan gör det, kan vi minska smittspridningen i Borlänge. Det finns också många andra hälsoskäl som talar för att det är bättre att cykla och gå till skolan. Att motionera och röra på sig innan skoldagen är bra, säger Peter Gabrielsson, verksamhetschef bildningssektorn Borlänge kommun.

Undvik att skjutsa i bil

Undvik också om möjligt att skjutsa i bil till skolan. Det är redan mycket biltrafik på morgnarna utanför våra skolor och det finns risk att det ökar i och med pandemin.

– Pandemin är inte över och vi måste tillsammans hjälpas åt för att hålla ner smittspridningen. Jag vill verkligen be alla att vara tålmodiga och hålla i och hålla ut även om det kan innebära att vi behöver skapa nya vanor, säger Monica Lundin (L), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Ett tips är att starta ett så kallat gåtåg eller cykeltåg i ett bostads­område och turas om att följa ett helt gäng barn till skolan.

Information från Dalatrafik om covid-19. Länk till annan webbplats.