Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Borlänges nya säkerhetscentral öppnar

Stödja medarbetare i utsatta arbetssituationer, hantera larm och därmed spara miljoner kronor till kommunen varje år. Efter flera års hårt arbete har det blivit dags att klippa bandet och inviga Borlänge kommunkoncerns nya säkerhetscentral.

– Det känns fantastiskt kul att vi äntligen är igång och vi har väntat så länge på det här, säger Marie Lindén arbetsledare BK Säkerhetscentral.

Tar över uppgifter från SOS Alarm

Från 1 september kommer BK Säkerhetscentral skötas av fem operatörer, dygnet runt alla dagar i veckan och arbetsuppgifterna kommer vara många. Tidigare har till exempel alla inkomna larm och automatlarm gällande kommunens fastigheter som exempelvis skolor gått till SOS Alarm. Men från och med nu kommer allt som inte rör liv och hälsa istället kopplas till säkerhetscentralen.

– SOS hantering innebär stora kostnader för kommunen och ännu mer om väktare skickas ut till platsen. Ofta rör det sig också om falsklarm där exempelvis ett fönster stått öppet och en fladdrande gardin satt igång larmet. Vi tror att det här kommer spara mycket pengar, säger Marie Lindén.

Samordnat säkerhetsarbete är tryggare för alla

Efter kontorstid kommer operatörerna på BK Säkerhetscentral också sköta störningsjour åt Tunabyggen och Borlänge Energi när det exempelvis uppstår strömavbrott eller fel i fastigheter. Dessutom kommer centralen ansvara för att uppdatera hemsidor och skicka ut så kallade lavinmeddelanden till radio och TV vid större störningar.

– Vi har länge sett ett behov av att ha ett mer samordnat säkerhetsarbete inom kommunkoncernen och från och med nu hoppas vi att det kommer bli både bättre och tryggare för våra verksamheter, medarbetare och Borlängebor, säger Jan Bohman (S) kommunstyrelsens ordförande.

"Laddade för att dra igång 24 timmar om dygnet"

Trots att väntan varit lång är nu alla system på plats, personalen utbildad och redo att köra igång.

– Vi är jätteladdade för att äntligen få dra igång på riktigt 24 timmar om dygnet, alla dagar i veckan, säger Marie Lindén arbetsledare BK Säkerhetscentral.