Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Borlänge är en stark arkitekturkommun

Borlänge kommun uppmärksammas för arbetet med att förena hög byggtakt och goda villkor för utveckling av arkitekturen i kommunen.

Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund har utsett Årets Arkitekturkommun och Borlänge kommun återfinns i år på en tredje plats. Vinnare blev Karlstad och Örebro tog hem andraplatsen.

– Grattis Karlstad, Örebro och Borlänge! Ni är härliga föredömen i att bygga rätt bostäder för Sveriges livsmiljöer – sådana som vi ska trivas i, ha kul i och vara trygga i. Det är kommunerna som jobbar konkret med att skapa de här miljöerna och vi är glada över att lyfta fram de som lyckas bäst, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör i Sveriges Arkitekter i ett pressmeddelande.

Kommunerna i topp lyckas kombinera goda villkor för att utveckla arkitekturen med ett förhållandevis högt bostadsbyggande. Det visar en rapport som Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund har låtit ta fram.

– Det är ett erkännande från branschen att vi arbetar på bra i arkitekturfrågor. Vi har ett ambitiöst och genomarbetat bostadsförsörjningsprogram som kommunens samhällsbyggnadskontor arbetar med för att förverkliga det politiska målet om att bli Sveriges byggvänligaste kommun, säger Jan Bohman, (S) kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen har också tagit fram en träbyggnadsstrategi och arbetar nu med ett arkitekturprogram som ska att vara klart under 2021.

– Det handlar om hur arkitekturen är ett verktyg för samhällsbyggnad. Det innebär att miljöfrågor, bostadsbehov, tillgänglighet, mångfald, med mera, står lika högt på agendan som de estetiska frågorna. På det här sättet är Borlänge en stark arkitekturkommun, som ser landsbygd och stad som lika viktiga. Borlänge har faktiskt den största mångfalden av kulturmiljöer i Dalarna och det är det sällan någon som talar om, säger Pernilla Wåhlin Norén, arkitekt på Borlänge kommun.

Borlänge kommun står värd för Arkitekturdagar 7–9 oktober med bland annat en Träbyggnadskonferens i fokus tillsammans med ByggDialog Dalarna, Trästad Sverige och Länsstyrelsen.

– Vår vision för framtiden är att trä är förstahandsvalet som byggnadsmaterial i kommunens byggprojekt. Konferensen blir ett bra tillfälle att uppmärksamma arkitektur och byggnation för att stärka träbyggandet i länet och skapa ett trätekniskt centrum i Borlänge, säger Ronny Beyer (S), ordförande för samhällsbyggnadsnämnden ordförande.

Sveriges arkitektkommun 2020 Länk till annan webbplats.

Borlänges träbyggnadsstrategi Länk till annan webbplats.

Borlänge växer