Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Dala återbyggdepå invigdes i återbrukat solsken

Många Borlängebor är redan bekanta med konceptet ”Ta till vara”. Nu presenteras det i ny upplaga för den som vill renovera med omtanke för miljö – och kanske göra ett fynd! En återbyggdepå på Islingby industriområde för byggmaterial ska öka återbruket och med det minska klimatpåverkan och nyproduktion.

Jan Bohman, kommunstyrelsens ordförande, blickade uppåt från talarplatsen under dagens invigning och kunde konstatera att man förutom byggmaterial höll sig till temat och även återanvände annat, så som sommarens härliga väder. Han fortsatte med att berätta om hur återbyggdepån är viktig, inte bara för att minska avfallsmängderna utan även i sin roll som arbetsplats för den som är i behov av arbetsträning eller är inom ramen för ett integrationsprojekt.

Medverkar i projektet gör Borlänge kommun, Borlänge Energi, Hushagen Fastighets AB, AB Stora Tunabyggen och Dalarnas Försäkringsbolag.

Samtliga talare under invigningen, samt projektledare Hanna Bergman, lyfte styrkan i att det här är något man gör tillsammans. I snitt kastas cirka ett ton byggmaterial per person i Sverige (bara kategorin gruvavfall genererar större mängd). Genom en gemensam insats kan man nu erbjuda ett alternativ för privatpersoner och företag i Borlänge som tycker att det känns fel att kasta fullt dugligt material som kan bli en pusselbit i någon annans projekt.

Talare under invigningen var representanter från projektets samarbetspartners:
Borlänge kommun: Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande
Borlänge energi: Lena Lagerstam, styrelsens ordförande
Dalarnas försäkringsbolag: Anders Grånäs, VD
Hushagen AB: Ronny Beyer, styrelsens ordförande
Tunabyggen: Kenneth Persson, styrelsens ordförande

Läs mer om Dalaåterbyggdepå på hemsidan.

Länk till hemsidan Länk till annan webbplats.