Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Närmast anhöriga kontaktas med anledning av restriktioner för besök inom särskilt boende

Borlänge kommun kommer att kontakta närmast anhöriga till alla äldre inom särskilda boenden för att informera om vad som gäller framöver.

Den 1 oktober upphör det nationella besöksförbudet på landets äldreboenden, enligt beslut från regeringen. Antalet konstaterade fall av covid-19 har samtidigt på kort tid fördubblats i Dalarna. Då länet nu har en ökad smittspridning rekommenderar Smittskydd Dalarna länets särskilda boenden att tills vidare fortsätta som tidigare.

Borlänge kommun har inarbetade rutiner för undantag från besöksförbudet och verksamheterna bestämmer om, hur och när besök beviljas i enlighet med Socialstyrelsens allmänna råd om besöksförbud. Kommunen arbetar intensivt vidare med att se hur vi kan anpassa oss efter rekommendationerna från regionen i relation till det nationellt upphävda besöksförbudet. Vi inväntar för närvarande att Socialstyrelsen ska besluta om nya föreskrifter för besök under pandemin som beräknas komma inom kort.

– Det har varit och är tufft att inte kunna träffa våra anhöriga som vanligt. Just nu arbetar vi med att ta fram alternativ utifrån de nya beslut och rekommendationer vi har i dagsläget. Vi fortsätter erbjuda videosamtal, något som varit särskilt uppskattat under våren. Det går också bra att träffas utomhus när vädret tillåter, säger Johanna Munters Olsson, verksamhetschef särskilt boende.

Tisdag-onsdag den 29-30 september kommer Borlänge kommun att ringa till närmast anhöriga inom särskilt boende för att informera om vad som gäller.