Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Skolelever och politiker med varsin spade gräver i grushög ser glada ut

Historiskt spadtag i Gylle

Nu har första spadtaget satts i marken för nya Gylle skola. Vid årsskiftet 2022/2023 kommer första kullen flytta in i de nya lokalerna som kommer bli en av de största grundskolorna i Dalarna.

– Det var jättekul att få vara med på spadtaget. Vi har fått se bilder på hur skolan kommer se ut och det ser jättebra ut, säger Helmer Styffe i årskurs 4 som medverkade under det historiska spadtaget.

En efterlängtad byggstart

Nuvarande Gylle skola, en av Dalarnas största grundskolor, byggdes för ungefär 50 år sedan och är idag i stort behov av underhåll. Samtidigt beräknas också antalet elever i skolans upptagningsområde öka fram till 2027.

– Det är skönt att vi äntligen kommer igång med bygget. Vi har ett stort behov av skollokaler i kommunen och i nya Gylle skola investerar vi nu en halv miljard kronor. Vi har även planer på att utveckla fler utav våra skollokaler. Det kommer innebära mer ändamålsenliga lokaler för både våra elever och vår pedagogiska personal, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Skolan behöver rustas upp så det här är verkligen välbehövligt, säger Lovisa Peil i årskurs 9 som också sitter med i elevrådet.

– Men det är synd att vi två har slutat innan bygget är klart, säger Tilde Zetterström och får medhåll från Lovisa.

Illustrationsbild för nya Gylle skola en grön skola i trä med stor skolgård

Visionsbild av nya Gylle skola illustrerad av White arkitekter

"Ser fram emot nya toaletter"

Preliminär byggtid är 2020-2026 och ambitionen är att delar av verksamheten ska kunna flytta in i den första färdigställda etappen vid årsskiftet 2022/2023.

– Det känns otroligt roligt att vi är igång. Projektet kommer kräva tålamod och uthållighet men det kommer bli så bra! Min vision är en skola i världsklass och då behöver vi också skollokaler som klarar av en modern pedagogik och som möjliggör för en bättre arbetsmiljö för våra lärare och elever, säger Monica Lundin (L), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Men trots att inflyttningsdagen ligger två år bort är eleverna som fick vara med under första spadtaget förväntansfulla.

– Jag ser mest fram emot att få en ny gympasal och nya toaletter, säger Herman Styffe.

Nya Gylle skola Öppnas i nytt fönster.

Tre unga personer står glada framför en grushög med spadar i handen

Helmer Styffe, Tilde Zetterström och Lovisa Peil medverkade under det historiska spadtaget.