Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

25 år av glädje, fantasi och skaparkraft

I ett kvarts sekel har de skapat och upplevt tillsammans med Borlänges barn och unga. Nu fyller Kulturcentrum Asken 25 år.

– Jag är oerhört stolt över att få vara med och fira Askens 25:e födelsedag. 25 år är stort! I det rådande läget kan vi tyvärr inte bjuda in till en stor fest men vi kommer ändå försöka fira genom att bjuda förskolor och skolor på en rad överraskningar under hösten, säger Elina Elestrand enhetschef för Kulturcentrum Asken.

Invigdes 23 oktober 1995

Det var våren 1995 som barn- och skolnämnden som det då hette tog beslutet att starta Kulturcentrum Asken Öppnas i nytt fönster.. Då ville Borlänge kommun skapa ett barnkulturcentrum för att erbjuda alla skolbarn i förskolan och grundskolan mer kultur i form av språkfrämjande arbete, musik, dans, teater och bild.

Den 23 oktober samma år invigdes Kulturcentrum Asken. Lars-Erik Skoglund, dåvarande ordförande i omsorgsnämnden klippte bandet med orden: ”Det här ska bli ett kraftcentrum där fantasin får flöda.”

Glädje, fantasi och skaparkraft

Sedan starten har ett oräkneligt antal konst- och kulturprojekt för och med Borlänges barn och unga genomförts och förhoppningen är att fortsätta i minst 25 år till.

– Jag vill passa på att tacka alla de tusentals barn och ungdomar som vi mött under åren. De har spridit så mycket glädje, energi, fantasi och skaparkraft. Jag vill också tacka alla politiker, eldsjälar, rektorer och lärare. Utan allas engagemang hade vårt arbete inte gått att genomföra, säger Elina Elestrand enhetschef för Kulturcentrum Asken.