Borlänge kommun

Youtube video om skapande skola: Vi ger barn chansen att upptäcka en ny värld

Klicka på bilden för att se videon på Youtube

"Vi ger barn chansen att upptäcka en ny värld"

Smide, spoken word, dans och teater. Tack vare ett rekordstort stadsbidrag kommer barn och unga i Borlänge få uppleva ett skolår av extra mycket kultur.

– Kultur är ganska otillgängligt för unga i vårt samhälle idag. I Borlänge finns det till exempel många fotbollsplaner som fotbollsintresserade kan använda. Kulturella fotbollsplaner finns det däremot inte lika många av. Med det här stadsbidraget kan vi få ut mer kultur till våra elever, fånga upp några elever och ge dem ett nytt uttryckssätt som de inte hade tillgång till innan, säger Elina Elestrand enhetschef Kulturcentrum Asken.

3,3 miljoner kronor – rekordstort bidrag

Varje år delar myndigheten Kulturrådet ut bidraget ”Skapande skola”, med syftet att få in mer konst och kultur i grundskolan. Kulturcentrum Asken har beviljats bidrag för Borlänge kommuns räkning varje år sedan bidraget infördes 2008. För läsåret 2020/2021 blev bidraget rekordstort.

– Vi fick 3,3 miljoner kronor vilket är det fjärde största bidraget i år. Det är bara Stockholm, Göteborg och Malmö som fått mer pengar så det känns jättehäftigt, säger Elina Elestrand.

”Viktigt att använda pengarna klokt”

Under året kommer elever från förskolan upp till årskurs 9 att få uppleva och testa på olika kulturaktiviteter. Dansworkshops, teaterföreställningar, mattemusik, spoken word och film är bara en liten del av de aktiviteter som planerats.

– Mina förhoppningar för läsåret är att vi lyckas förvalta de här pengarna väl. Jag hoppas också att våra barn och unga kommer få ut någonting av sina kulturella möten och att vi kan hjälpa dem att upptäcka en ny värld. Att de blir mer än de var innan helt enkelt, säger Elina Elestrand enhetschef Kulturcentrum Asken.

Aktiviteter för Skapande skola läsåret 2020/2021

Konstverk i Mosaik
Dansworkshop om känslor
Dansäventyr
Spoken Word
Smide
Jazzmusik på skolgården
Konstverk i keramik
Promenadteater
Värdegrund genom musik, bild, dans, film och teater
Teaterföreställningar
Workshop i Cyantopi
MatteMusik
Cut out animation
Stop motion
Filmfestival med elevers egna filmer
Filmfestival med utgivna filmer
Musikworkshop med trummor
Digital fotoutställning
Språkutveckling genom musik, bild, dans, film och teater
Fantasiutveckling genom musik, bild, dans, film och teater
Berättarrazzia
Berättande genom Tusen Ord
Arbete med normer genom musik, dans, bild, film och teater