Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Fler Borlängebor får hjälp att ta sig till vaccineringen

Personer över 70 år kan få hjälp av Borlänge kommun när de ska vaccineras mot covid-19.

Borlänge kommuns omsorgsnämnd har beslutat att förenkla ansökan för kommuninvånare över 70 år som önskar en följeslagare, som följer med till och från vårdcentral i samband med vaccinationen. Den nya förenklade ansökan gör det möjligt för fler personer att få hjälp. Det kan bland annat handla om personer som har synnedsättning, yrselproblematik eller fallrisk och som inte kan få den hjälpen från anhöriga eller närstående.

– Vi vill underlätta för våra äldre Borlängebor att snabbt, tryggt och enkelt bli vaccinerade. Ingen ska behöva avstå för att man inte klarar att ta sig till och från vårdcentralen utan stöd och hjälp, säger Anita Nordström (S), omsorgsnämndens ordförande i Borlänge kommun.

Region Dalarna ansvarar för vaccineringen i Borlänge och kommer att ske löpande i fyra faser. Vem som får vaccin först styrs av nationella prioriteringar.

– Vi jobbar tillsammans med regionen i planeringen av vaccinationerna med personer som redan har någon form av hjälp av kommunen idag, till exempel de som bor på särskilt boende eller har hemtjänst. Det här beslutet om följeslagare gör det möjligt för fler personer att få tillfällig hjälp, så att de kan vaccinera sig om de önskar, säger Paulina Karlsen, verksamhetschef för biståndshandläggning i Borlänge kommun.

Ansökan om följeslagare görs via kommunens servicecenter på telefon 0243-740 00.

Region Dalarna ansvarar för vaccinering i Dalarna. På 1177.se finns faktagranskad information om tidplanen för vaccinering och hur det kommer att gå till.

Frågor och svar om vaccination mot covid-19 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Region Dalarna 1177.se)